С вицепрезидента и изпълнителен директор за България на Дънди Прешъс

...
С вицепрезидента и изпълнителен директор за България на Дънди Прешъс
Коментари Харесай

Бъдещето на минната индустрия е дигитално, зелено и устойчиво

С вицепрезидента и изпълнителен шеф за България на Дънди Прешъс Металс Проф. доктор инж. Илия Гърков беседваме за провокациите пред сектора във връзка Деня на миньора, 18 август.

Проф. Гърков има 30-годишен интернационален опит в добивната промишленост, добит в България, Австралия и Армения. С цялостната си работа като началник, той има забележителен принос за развиването и превръщането на рудник Челопеч в миннодобивно дружество от международна големина. През 2011 година става вицепрезидент на канадската компания, а от 2014 година заема позицията изпълнителен шеф за двете сдружения на Дънди Прешъс Металс в България. Благодарение на неговия метод при ръководство на упованията на заинтригуваните страни е даден старт на плана за рандеман на злато от сектор Ада тепе край Крумовград - първият новооткрит рудник в България за последните 40 години.

По специалност проф. Илия Гърков е минен инженер, като през декември 2020 година университетският съвет на Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски” му присъди званието Почетен професор по направление „ Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми “. Има и квалификационни степени по администрация и ръководство. Завършил е и Програмата за висши управителни фрагменти на London Business School.

Проф. доктор Гърков, през днешния ден честваме Деня на миньора. Смятате ли, че промишлеността има аргументи да чества или би трябвало по-скоро да се тревожи за бъдещето?

Това е една от най-сплотените професионални общности и дружно по традиция означаваме Деня на миньора на 18 август, денят на Успението на Св. Иван Рилски, покровител на българите и патрон на българските миньори. Минната промишленост има учредения да чества, тъй като имаме достижения вследствие на устойчивото развиване на сектора. Наред с това обаче към момента имаме предизвикването COVID-19, а в този момент и войната в Украйна. И в случай че със взаимни старания и прецизни ограничения за сигурност на личния състав нашият екип преодоля първичните резултати от пандемията, то войната в Украйна води до неустановеност, до увеличени разноски за сила, горива и първични материали. Това са световни политически и стопански процеси, които засягат всеки бизнес. Ние можем да предложим решения на някои от проблемите, пред които се изправя българската, а и международната стопанска система в този момент.

Добивът на метали, в това число благородни, е част от отговора на въпросите, които през днешния ден са основни и са предизвикателство както за бизнеса, по този начин и за политиката. От опит мога да кажа, че в рецесия, това, което те вади, е тежката промишленост. Вярвам, че ще намерим метод да отговорим на тях с увереност, мъдрост и храброст. Миньорите са корави хора, които не се плашат от компликациите. Затова желая да поздравя всички, които са избрали тази специалност – това е един заслужен труд, който обществото би трябвало да прави оценка високо и който непрестанно се модернизира, само че полезностите ни остават непроменени и са здрав пиедестал, на който промишлеността ни стъпва и построява бъдещето си.

Къде се намира България на международната минна карта?

България обичайно заема своето почтено място на картата на международната минна промишленост. Имаше обаче интервал, когато аз приключих Минно-геоложкия университет с проекти да работя в този бранш, когато той беше пред колапс заради проблеми с вложенията на сектора. Спомням си, че когато получих дипломата си за висше обучение и пристигнах в рудник Челопеч, с цел да стартира работа, бях сюрпризиран с новината, че той стопира да работи. По-късно претърпя още два банкрута. От началото на идването си през 2003 година Дънди Прешъс Металс влага доста, с цел да може през днешния ден да се гордеем, че развиваме едни от най модерните рудници в света.

Сега моментът е решителен за бъдещето развиване на промишлеността. Станахме очевидци какъв брой бързо пандемията ни сподели, че веригите за доставки са нещо нежно. Войната в Украйна в този момент задълбочава обезпечаването на Европа и България с енергийни и минерални първични материали и ние би трябвало да си помогнем за реализиране на ресурсна самостоятелност.

В тази обстановка българската минна промишленост е в добра позиция, само че е належащо да предприемем навреме дейности, с цел да използваме събитията за разширение на бизнеса. Както е известно, рецесията постоянно е и опция за развиване. В случая обаче, с цел да осъществяваме тази опция, са нужни взаимни старания както от страна на минната промишленост, по този начин и от страна на страната и локалната власт. Защото минното дело е подвластно от взаимоотношението с държавните институции, общините, жителите. Необходимо е да развиваме дейно партньорство, с цел да усилваме потенциала си, да изследваме и създаваме нови залежи и като резултат да получаваме по-висока добавена стойност за промишлеността.

Днес повече от всеки път виждаме гигантската нужда от все по-съвършени технологии, сигурни, бързи и екологосъобразни решения. За да ги намираме ни е належащо обучение - високо обучение, точни науки и условия за процедура и научни проучвания. Минното дело е инженерна компетентност. Минно-геоложкият университет прави съществени старания в тази посока. Ролята на всички останали механически висши учебни заведения и Софийския университет е голяма за бъдещето на промишлеността.



Какви са проектите за развиване на Дънди Прешъс Металс тук в България?

Дънди Прешъс Металс има две съществени предприятия в България. Едното е открития рудник Ада тепе в Крумовград, а другото е подземният ни рудник в Челопеч. И в двата ни рудника влагаме доста както във връзка с здраве и сигурност и технологии, по този начин и в опазването на околната среда, образованието и културата. Разработваме нови механически решения, фокусирани върху интелигентния рандеман. Способността ни да вършим нововъведения е нашата отличителна линия и последната ни самодейност дава опция да се употребява силата на технологиите по този начин, че операторите на машини подземен да работят от офис на повърхността. За да имаме проекти за развиване залагаме на сериозна стратегия за изследване и търсим нови геоложки цели.

Бъдещето освен на Дънди Прешъс Металс, само че и на целия минен отрасъл, зависи от сполучливите геоложки изследвания, които разрешават устойчивото развиване освен на промишлеността, само че и на районите, в които оперираме.

Дигитализацията е развой, който върви във всички браншове на стопанската система. Как се отразява тя на добивната промишленост?

Бъдещето на минната промишленост е цифрово, само че в действителност такова е и сегашното в нашите предприятия в Челопеч и Крумовград. От години имаме 100% благонадежден Wi-Fi и самообучаващи се дронове в подземния рудник. Бързоразвиващият се свят през днешния ден и модерните технологии ни разрешават от ден на ден да сътворяваме улеснения в работата си и в същото време да пазим по-чиста околната среда.

Под земята нашите машини се ръководят отдалечено, а към този момент доста от тях са самостоятелни, с телеуправление за тези сектори, в които е мъчно и рисково да влезе човек. Дигитализацията в минната промишленост освобождава повече време за оптимизации и рационализиране на процесите и води до по-висока успеваемост на заетите в сектора.

Смятате ли, че минната промишленост може да бъде зелена и устойчива?

В нашата компания от дълго време има доказателства, че може. Решимостта на Европа да реализира интензивен преход към нисковъглеродна стопанска система, както и проектите на Европейски Съюз за усилване на конкурентоспособността в индустриалното произвеждане, прави добива на първични материали още по значима активност, чиято значимост ще нараства през идващите десетилетия.

За Дънди Прешъс Металс зелената промяна е неповторим късмет да продължи да взе участие в създаването на екологични, обществени и нови модели за ръководство, без които към този момент никой няма да бъде сполучлив. Всъщност, зад това се крият ESG (Environmental, Social and Governance) политиките и технологиите на бъдещето.

Минните компании са измежду водещите носители на политиките за запазване на околната среда и вложенията в обществото, тъй като те най-добре виждат и осъзнават, че естествените благосъстояния са изчерпаеми и по тази причина носят отговорност след привършване на живота на рудниците да обезпечат стабилно развиване на районите. Трябва авансово да бъде развъртян различен бизнес, който да поддържа локалната общественост. Това управлява и дейностите, които Дънди Прешъс Металс ползва в обитаемоте места, където има рудници. От години реализираме поддръжка за предпочитаните планове на общините Челопеч и Крумовград. От три години стартирахме поддръжка на дребния и междинния бизнес в Крумовград, а от скоро и в района на Средногорието посредством особено основан фонд.



Как ще наподобяват мините на бъдещето?

Светът, в който живеем се развива извънредно динамично. Мините на бъдещето ще бъдат цифрови, зелени и осигуряващи стабилно развиване и стопански разцвет на локалните общности и националните стопански системи. Крачките, които вършим, въвеждайки софтуерни новости в промишлеността, са разпознати както в България, по този начин и в международен мащаб. Доказателство за това е огромния интерес към нас от доста водещи интернационалните минни компании и непрекъснатото предпочитание да посетят рудник „ Челопеч “ и да се срещнат с модела на работа на място. Най-пресният ни и важен образец е колаборацията ни с американския стартъп Ексин. В търсене на оптимални решения за улеснение, обезопасяване и възстановяване работата на екипа ни от маркшайдери в рамките единствено на една година партньорството ни даде резултати - беше създаден първият самостоятелен, самообучаващ се дрон, кадърен да се ориентира подземен

Иновативните хрумвания са златото на 21 век. Те имат все по-голямо място и в минната промишленост и опитът ни демонстрира, че когато успееш да създадеш работещи процеси в пресечните точки сред базите данни, осведомителните технологии и обичайните минни практики, получаваш същинско софтуерно преимущество.Най-важното в тази картина на бъдещето са хората. Тяхното обучение, подготовка и мотивация.

Кое се намира по-трудно през днешния ден - злато или фрагменти?

Ние в Дънди Прешъс Металс имаме одобрен и работещ метод във връзка с хората – Оперативния модел на Дънди Прешъс Металс, който подкрепя основаването на добре готови фрагменти. Кадрите, за разлика от потребните изкопаеми, не са естествен запас, а би трябвало да бъдат привлечени, подготвени, развити и арестувани, което изисква целенасочени дейности и доста вложения за дълъг интервал от време. Едно от качествата на модела е, че разрешава фокусиране в обособена негова част и деликатно вглеждане в детайлите. И в случай че за в един миг той обезпечава придвижване по пътя на нововъведенията, в различен подкрепя построяването на умения за работа в минната промишленост. Нашата загадка е, че даваме на хората опция да си свършат работата по този начин, че да могат да вземат решение и да имат отговорност. Чувството, че нещо зависи от теб стимулира.

Дънди Прешъс Металс към този момент години наред влага в своята частна профилирана гимназия с чуждоезиково образование „ Челопеч “, чиито възпитаници се отличават с високите си достижения. Също по този начин, реализираме годишно стратегии за дуално образование в междинното обучение и осигуряваме стаж на млади експерти от университетите. Работим интензивно със студентите и преподавателите от Минно-геоложкия университет по настоящи научни планове. Академичните среди и бизнеса единствено в партньорство могат да реализират значими резултати.

За успеваемостта на нашите дейности сладкодумен образец са Челопеч и Крумовград. Ежегодно Челопеч е на водеща позиция по мярка на междинната работна заплата в страната, а Крумовград е сполучлив образец за това по какъв начин доста образовани българи, емигрирали в чужбина, се завърнаха, с цел да работят при нас.

Така че, в случай че би трябвало да обобщя – хората са доста по-ценни от златото, само че изискват непрекъснати вложения в развиване и това в идентична степен е отговорност на страната, бизнеса и университетските среди.

Пожелавам на всички, ангажирани с минната промишленост, цветущ професионален празник и сили да посрещат провокациите и да ги трансформират в професионален триумф.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР