С вълнуващо тържество и концерт пациенти, родители, медици, студенти и

...
С вълнуващо тържество и концерт пациенти, родители, медици, студенти и
Коментари Харесай

Те са спасили хиляди крехки животи: Детското интензивно отделение на УМБАЛ Св. Марина - Варна навърши 30 години

С вълнуващо празненство и концерт пациенти, родители, медици, студенти и общественици означиха 30 годишния празник на Детското поделение за интензивно лекуване в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна.

``
реклама

На тържеството участваха работещи и работили в Детско интензивно поделение, завеждащите през годините, редовите лекари, медицински сестри и санитари, както и колективът на детските клиники и структури на „ Св. Марина ”, които всекидневно един до друг с интензивистите се борят в никакъв случай да не угасва вярата.

Ректорът на МУ-Варна и ръководител на борда на шефовете на УМБАЛ „ Св. Марина “ проф. доктор Красимир Иванов се обърна към присъстващите с думите: „ За мен е чест и наслаждение от името на академичното управление на МУ-Варна и административното управление на болничното заведение да поздравя всички вас, които към този момент 30 години се грижите за здравето на най-тежко болните деца от цяла Източна България и да ви благодаря за вашата безрезервност и за всичко, което вършиме “. По-късно той сервира цветя към доктор Диана Павлова, доцент доктор Боряна Върбанова и доктор Мария Желева – извънредно сполучливи ръководители на отделението през годините, хора с неотслабващ възторг и неотклонен труд.



Изпълнителният шеф на УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна подари на ДОИЛ икона на Свети Мина – настойник на фамилията, пред който дамите се молят за здраве на децата си, за наслада и благоденствие на дома и поздрави ръководителя на направление „ Педиатрия “ проф. доктор Виолета Йотова и ръководителя на отделението доктор Елеонора Желева. „ През годините не-малко педиатри работиха в ДОИЛ, постоянно с неизменимото възприятие на дълг към децата в сериозни обстановки, към специалността и към сътрудниците. Интензивистите са смели и безстрашни. “, сподели проф. Йотова.



Дълбока признателност и благодарност бе отправена към донорите на Детското поделение за интензивно лекуване, които получиха грамоти. Изключително неспокойствие и сълзи от наслада в очите на присъстващите провокираха благодарностите на избавени пациенти през годините и на родителите им, които се излъчиха на видеостена.

Музикални поздрави към работещите в отделението сервираха надарените варненски деца - 12 годишната Лилия Николова и 11 годишната Моника Парушева от Вокално студио „ Мелисима “, 10 годишната Габриела Грозева и Мария Халваджиева от детски фолклорен състав „ Неранза “ с живописен началник Кичка Христова.

В края на тържеството бяха наградени отличените рисунки на участниците в състезанието за детска рисунка на тематика „ Аз церя “, който се организира през месец ноември под патронажа на ректора на МУ-Варна. В състезанието участваха 382 рисунки на деца от 20 детски градини и учебни заведения от Варна, Бургас, Пловдив, Шумен, Асеновград, Казанлък, Белослав и Чирпан на възраст сред 2 и 11 години, които демонстрираха забележително въобръжение и майсторство. 7 членно жури отличи с премия и грамота рисунки в 2 възрастови категории. Във възрастова група 2-6 години премиите получиха: 1-во място – Магдалена Рафаелова, 2-ро място – Антон Атанасов и 3-то място – Ясна Германова, а във възрастов група 7 – 11 години: 1-во място - Елица Стоянова, 2-ро място – Адела Парушева и 3-то място – Белослава Савова.

Детското поделение за интензивно лекуване в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна разполага с 10 кревати и в него се оказват реанимационни дейности на пациенти от 0 до 18 години от Североизточна България с лечебни, хирургични, инфекциозни, токсични и други сериозни положения. В отделението работят 7 лекари, 13 експерти по здравни грижи и 6 санитари. То е с III-то, най-високо равнище на подготвеност съгласно Стандартите по педиатрия, анестезиология и интензивно лекуване. От години лекува сполучливо и най-малките неонатологични пациенти. Кратка равносметка за миналите 30 години демонстрира, че екипът на Детското поделение за интензивно лекуване е избавил хиляди деца.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР