С усмивка и ведро настроение потребителите в Центъра за настаняване

...
С усмивка и ведро настроение потребителите в Центъра за настаняване
Коментари Харесай

Младежи от Центъра за настаняване от семеен тип в кв. „Сини камъни“ мечтаят да учат в университет и планират бъдещето си

С усмивка и ведро въодушевление потребителите в Центъра за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания посрещат всеки ден. Децата и младежите, които се намират сега там, се радват на 24-часова топла грижа и уютна среда. Социалното заведение е следващото, което попада в подетата от Община Сливен осведомителна акция за другите обществени услуги, които тя предлага. Основната цел и концепция е да се увеличи информираността измежду жителите на общината, заинтригуваните лица и техните близки, които имат потребност от поддръжка от обществената сфера.



Центърът е построен по Проект „ Детство за всички “. Открит е през 2014 година Капацитетът му е до 14 деца и младежи на възраст от 3 до 18 година В момента там са настанени 12 деца. За тях се грижат обществен служащ, педагог и 8 детегледачи. Изхранването се обезпечава от външен снабдител. Двуетажната постройка на Центъра разполага с всекидневна с кухня и столова, хол с 3 спални пространства с баня и тоалетна. На втория етаж - 2 холни пространства, 8 спални пространства с бани и тоалетни и дворно пространство за действия навън.

На всеки от потребителите се обезпечават здравни грижи, защото огромна част от тях постъпват без персонален доктор, без осъществени профилактични прегледи, без сложени имунизации. Задача на екипа на Центъра е да обезпечи на всеки от тях персонален доктор и стоматолог, споделя възпитателят Тонка Канева, която от 6 години е част от екипа. Лятната почивка огромна част от потребителите прекарват в домакински отпуск при биологичните си фамилии или при близки и родственици.

По отношение на образованието на децата Канева уточни, че те се радват на нужната поддръжка и подобаваща за тях среда. Част от тях се образоват в СУ „ Йордан Йовков “, други - в хореографска паралелка в СУ „ Константин Константинов “ и Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „ Акад. Неделчо Неделчев “. Тя означи със удовлетворение, че те се учат добре, като някои от тях реализират доста положителни резултати и висок триумф. Сред тях са Катя Маркова и Йоана Димитрова от центъра, които мечтаят да завършат учебно заведение и да продължат образованието си в университет.

Всички деца и младежи имат опция да се включват в разнородни действия и занимания - спортни, културни мероприятия, участия в ателиета, честване на персонални и национални празници. В свободното си време те посещават паркове и близки местности, провеждат се екскурзии,летни лагери.

За по-добрата социализация на потребителите, постъпвайки в Центъра, Тонка Канева показа, че екипът употребява съпътстваща обществена услуга. Работят взаимно с Младежки дом, с Центъра за обществена рехабилитация и интеграция, с Комплекса за обществени услуги за деца и фамилии, където получават психична поддръжка. С тях по самостоятелни стратегии работят експерти - специфични педагози и психолог.

„ Стараем се по всевъзможен метод да сменяем фамилната грижа, обичта, която родителите дават и с наслада виждам, че нашите деца доста добре се социализират “, приключи Тонка Канева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР