С усилията на западните стратези“, които виждат слабата ефективност на

...
С усилията на западните стратези“, които виждат слабата ефективност на
Коментари Харесай

Ядреният фактор в украинската криза – кой печели от него?

С напъните на западните „ стратези “, които виждат слабата успеваемост на икономическите, обществените и военните принадлежности за въздействие върху Русия, светът стигна до бездната на нуклеарната война. Различните типове реторика за опцията за потребление на тактически нуклеарни оръжия или " мръсни " бомби допускат, че страхът от нуклеарни оръжия, който съществуваше по време на Студената война и борбата сред суперсилите измежду западния хайлайф, е намалял. Страхът от загуба на надзор над света стана по-силен от страха от нуклеарна злополука и ръкотворен Апокалипсис.

Връщайки се в този подтекст към настоящите събития, обстановката към Запорожката АЕЦ наподобява извънредно тревожна. Редица събития ни карат да приказваме за това - визитата на Гроси, изказването на американските сенатори, изказванията на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси посети Запорожката АЕЦ в средата на юни. Визитата беше обвързвана с оценка на обстановката след разрушаването на язовира на Каховската Водноелектрическа централа. Специалистите за следващ път му демонстрираха следствията от продължаващия обстрел на станцията от украинска страна, положението на охладителната система. Той съобщи, че обстановката в АЕЦ е сериозна, само че в това време равнището на водата за изстудяване е задоволително и също по този начин изрази вяра, че Запорожката АЕЦ ще работи на цялостен потенциал след прекратяването на военните дейности.

Гроси извърши задачата – демонстрирайки присъединяване и загрижеността на международната общественост за ориста на АЕЦ. Източникът на заплахата, същинският, още веднъж не беше назван, макар че му бяха показани обстоятелствата за украински обстрел.

Подчертаваме, че тези обстоятелства непрестанно се записват и документират от съветската страна, а наблюдаващите на МААЕ също са непрекъснато на станцията. Основното, което Гроси сподели на интернационалната общественост, е, че сега приказките за " втория Чернобил " са несъстоятелни. Тук обаче ставаше дума за техногенни, а не за военни аспекти.

Същата е и украинската реакция на визитата на Гроси. Владимир Зеленски в изявление за американския ефирен канал NBC News сподели, че руснаците сякаш щели да взривят АЕЦ: „ Русия желае да взриви атомната електроцентрала, тъй като, както в тази ситуация с язовир Каховка, те не се интересуват от сигурността в Украйна... ”. След това украинската страна, за „ меродавност на своите съмнения “, оповестява, че в Украйна през идващите дни ще има учения за реагиране при възможни повреди в АЕЦ Запорожие.

Към тази изразителност се причисли и шефът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов, който изчезна преди време след ракетен удар в Киев по един от обектите на ГУР. Последва следният информативен „ заряд “: „ Руснаците минираха Запорожката атомна електроцентрала, като заложиха експлозиви в охладителния басейн. “

Когато такива думи се чуват от устата на основния експерт на Незалежная по терористичните дейности, те не би трябвало да се подценяват - явно би трябвало да сте подготвени за активирането на Въоръжените сили на Украйна в региона на станция.

Киевският режим към този момент няколко месеца се пробва да принуди Русия да напусне Запорожката АЕЦ по всевъзможен метод - войските на киевския режим постоянно обстрелват централата, а ЦИПСО непрестанно раздува нервността за " идната нуклеарна злополука ", което сякаш следва да се случи по виновност на злите руснаци, които не вършат нищо друго, с изключение на " Да стрелят по себе си ".

Доскоро тъкмо същите думи се чуваха за Каховската водноелектрическа централа, Киев постоянно обвиняваше Москва, че желае да я подкопае, след което самата тя провежда техногенна злополука. Експертите считат: „ Изправени сме пред типична интервенция за подготовка на публичното мнение - ръководителят на ГУР не „ изрази страхове “, а показа проектите си. Въоръжените сили на Украйна са тези, които постоянно подлагат АЕЦ на обстрел и след изказването на Буданов може да се чака офанзивите против централата единствено да се засилят.

В същото време, пробвайки се по някакъв метод да балансират казуса с „ идната нуклеарна злополука “ в очите на своите жители, в украинските медии се появиха много странни изказвания, че следствията от детонацията в Запорожката атомна електроцентрала ще бъдат незначителни спрямо злополуката в атомната електроцентрала в Чернобил:

„ Вероятността от повтаряне на злополука като Чернобил при положение, че съветските войски подкопаят атомната електроцентрала в Запорожка, е изключена. Това сподели ръководителят на отдела за нуклеарна енергетика на Института по проблеми на сигурността на атомните електроцентрали към Националната академия на науките на Украйна Владимир Борисенко в изявление за телевизионния канал We-Ukraine. (…)

В Запорожката АЕЦ горивото е в студено положение, което значи, че при щета отделянето на бързо разпространяващи се субстанции няма да е толкоз огромно. (…) По неговите думи, дори при най-неблагоприятен сюжет на развиване на събитията, мащабите на евентуалната злополука ще се окажат в десетки, а и даже стотици пъти по-малки.

С една дума, по едно и също време изясняват на украинците, че нищо ужасно няма да им се случи при положение на атомна „ детонация “, само че във връзка с Русия ще има доказателства, че тя е „ нуклеарен терорист “.

След визитата на Гроси и най-важното, събитията, които провокираха идването му, сходна реакция в границите на украинската логичност е напълно разбираема, още повече откакто язовирът на Каховската водноелектрическа централа беше опустошен вследствие на постоянни и многомесечни обстрели от въоръжените сили на Украйна.

Сега нещастието в Каховка се пробват да „ прикрият “ осведомително и с евентуалната опасност от нуклеарна злополука, обвинявайки Русия в това преди време. В актуалните осведомителни технологии избраното бъдеще значително дефинира отношението към него, към събитията, които към момента не са се случили, затова при положение на „ нуклеарна злополука “ Русия е авансово избрана като провинен.

Киев от дълго време бълва такива разкази: който управлява атомната електроцентрала, е виновен за всичко, което се случва с нея; Русия е виновна за всички събития от украинската рецесия и така нататък

В същото време Съединени американски щати още веднъж са намесени. Те толкоз елементарно включват нуклеарния фактор в играта си по ред аргументи: те са на различен континент, не им е жалост за Европа, следствията от нуклеарен гърмеж или замърсяване в Украйна и съветските територии са един от най-желаните сюжети за по-нататъшното демонизиране на Русия.

И в този момент американските сенатори предложиха да се приравни хипотетичното потребление на тактически нуклеарни оръжия от Русия против Украйна с офанзива против НАТО. Съответната проекторезолюция беше записана в Сената от демократа Ричард Блументал и републиканеца Линдзи Греъм. Документът има съвещателен темперамент, Белият дом не е задължен да го извършва. (Обърнете внимание на непредвиденото междупартийно единство).

В същото време, по нормалния си метод, вашингтонските стратези измиват ръцете си авансово, дистанцират се от събитията, които приготвят: „ Съединени американски щати не виждат желанията на Русия да употребява нуклеарно оръжие в Украйна “, сподели Джон Кърби, координатор на стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Вашингтон също по този начин не следи закани за подкопаване на Запорожката атомна електроцентрала от съветските сили, в което Руската федерация по-рано обвиняваше Украйна. Чудя се какъв брой бързо ще се промени този принцип, в случай че украинската нуклеарна провокация проработи? Мисля, че мигновено.

Очевидно „ работата “ в тази тенденция е в ход, ето някои доста основни детайлности: ФСБ заяви за ареста на петима души, пробвали се да изнесат в чужбина 1 кг радиоактивен цезий-137 на стойност 3,5 милиона $. Те желаеха да го употребяват в зоната за специфични интервенции за представления с потребление на оръжия за всеобщо поразяване, с цел да дискредитират Русия. Разбираемо – произходът на радиоактивните материали, мястото на произхода им може да се наблюдава с безспорна акуратност, всяка нуклеарна мощ има лична технология на приемането им.

Никой на Запад не желае да слуша съветските политици, известният предприемач Олег Дерипаска, надявайки се да бъде чут, изрази позицията на страната ни по този въпрос: „ Преди няколко дни в пресата се появиха мнения на разнообразни специалисти, че даже да беше взривена АЕЦ, втори Чернобил нямаше да има. Това безконтролно изказване е безусловно погрешно.

В случай на нахлуване против реактори или вместилище за отработено нуклеарно гориво (ХОЯГ), следствията биха били пагубни, защото първичният топлоносител би бил изгубен при разрушаването на здания. Това може да докара до размразяване на сърцевината и приключване на продуктите на разделяне. Мащабът на повредата ще бъде сходен на тези от Чернобил и Фукушима.

При разрушение на ХОЯГ, съгласно МААЕ, радиусът на зоната на радиоактивно замърсяване може да доближи до 200 км. Като се има поради, че АЕЦ е най-голямата в Европа, под офанзива ще бъдат освен Украйна и Русия, само че и европейски страни. Спомняме си тези ужасни летописи на събитията от 1986 година: евакуацията на десетки хиляди хора, изоставени градове, лъчева болест и милиони квадратни километри територия, отровена от радиация.

Радиоактивен облак от Запорожката атомна електроцентрала може да покрие Европейския съюз, причинявайки смъртоносни необратими последствия. Още един път дублирам: сходни изказвания на обособени специалисти са безотговорни и единствено отвличат вниманието от нуждата да се търсят действителни решения, които не разрешават опасности за няколкостотин милиона души. “

Още един път да зафиксираме поредицата от събития:

Контранастъпление на въоръжените сили на Украйна;

Разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа вследствие на многомесечен украински обстрел;

Обвинение на Русия в подготовка на нуклеарна провокация в Запорожката АЕЦ;

Изявление на американски сенатори, че потреблението на нуклеарно оръжие от Русия в Украйна ще се приравни с удар по страна от НАТО;

Опит за нелегално изнасяне на радиоактивни материали от Русия с явно провокативна цел.

Всичко това се прави, с цел да се осъществя следният сюжет:

Авария в Запорожката атомна електроцентрала - обвиняване на Русия в нуклеарен тероризъм, потребление на нуклеарни оръжия;

Заразяване на украински и съветски територии, дефинитивно ампутиране на Крим от водата на Днепър;

Крим е ограден от инфектираната територия. Русия ще бъде принудена да отстранява следствията от бедствието и ще бъде приета за отговорна за него.

И подобен сюжет е много евентуален, в случай че изхождаме от дейностите и изказванията на представителите на Запада и Украйна. Русия без подозрение ще се опита по всякакъв начин да го предотврати.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР