С украински граждани, настанени на територията на Кюстендилска област, се

...
С украински граждани, настанени на територията на Кюстендилска област, се
Коментари Харесай

Областният управител Катя Димитрова се срещна с украински граждани 

С украински жители, настанени на територията на Кюстендилска област, се срещна през днешния ден регионалният шеф Катя Димитрова.

Тя посети фамилии в Дупница и Кюстендил.

В Дупница регионалният шеф беседва със фамилии бесарабски българи, открили се в Одеса. Част от тях, бягайки от войната, идват в България при започване на месец март, а останалите – две седмици по-късно. Настанени са в независима къща, където им е обезпечено всичко належащо.

Около 50 са украинските жители в Дупница, над 20 от тях са деца, 2 от които към този момент са записани в детска градина. По-големите деца пък посещават учебно заведение онлайн. Само трима от пребиваващите в Дупница украински жители са мъже, които съумяват да изоставен Украйна, тъй като са многодетни татковци. От понеделник част от украинците в Дупница стартират курс по български език, с цел да преодолеят езиковата преграда. Сред тях има и такива, които имат желание да стартират работа, заяви Асен Кирилов – представител на доброволческата организация, ангажирана с подкрепяне на украинските жители. Сред пребиваващите в Дупница има психолог, шеф на детска градина, учител на хора със зрителни увреждания, професионални водачи. Кирилов, които е очарован от вълната на съпричастност измежду дупничани, изясни, че разполагат със свободни жилища за настаняване на украински жители. Разходите се покриват от донори.

В Кюстендил, дружно с основния секретар на Областна администрация Гергана Михайлова, регионалният шеф се срещна със семейство от украинския град Запорожие, които напущат Украйна, откакто стават очевидци на навлизане на съветски военни елементи в родилно поделение на болница. В фамилията има момиче на 10 година и студентка в 4-и курс, учеща „ Програмиране и уеб дизайн “. И двете имат предпочитание да продължат образованието си в България. „ Ние сме извънредно признателни на България “, обявиха бягащите от войната украинци, които са възхитени от природата на страната и отзивчивостта на българите. Те са настанени в хотел в гр. Кюстендил.

Пред украинските жители регионалният шеф Катя Димитрова заявява своята поддръжка. Тя изрази подготвеност Областната администрация да спомага на бягащите от войната и пое съответни задължения към решение на проблеми, свързани със фамилиите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР