С тригодишно закъснение Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)

...
С тригодишно закъснение Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)
Коментари Харесай

Ето ги! Двама полковници слухтели Румен Радев

С тригодишно забавяне Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) образува дисциплинарни производства против боен прокурор и боен следовател, и двамата полковники, които бяха разпознати като отговорници за подслушването на президента Румен Радев и последвалото разпространяване на записите през януари 2020 година.

Дисциплинарните производства са формирани против прокурора от Софийската военно-окръжна прокуратура полк. Антон Радойнов и военния следовател полк. Добрин Маринов от Велико Търново.

Преди месец краткотрайният основен прокурор Борислав Сарафов уточни двамата военни магистрати преди всичко в листата на отговорните прокурори за забавените знакови каузи в държавното обвиняване.

Преди ГЕРБ и Движение за права и свободи да вдигнат мерника на досегашния основен прокурор Иван Гешев Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет не обръщаше изключително внимание на случая с подслушаните диалози на президента и най-много тяхното обществено обявяване.

Уволнението на Иван Гешев поради публикувани записи на президента бе поискано преди година и половина от тогавашния длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов, само че бе отхвърлено от Висш съдебен съвет.

Подслушването на Румен Радев

През януари 2020-та основният прокурор Иван Гешев реши да стартира фронтална офанзива против президента Румен Радев, а на власт бе третото държавно управление на Бойко Борисов.

Реклама

На уеб страницата на прокуратурата се появи запис на телефонен диалог на командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков с президента, в който те разискват инспекция на антикорупционната комисия КПКОНПИ за спор на ползи при назначението на брачната половинка на Радев за пиар на Военновъздушни сили през 2014 година

Тогавашният основен прокурор Иван Гешев изясни, че в записа има данни за укриване на документи и по тази причина той изиска тълкувателно решение от Конституционния съд за имунитета на президента и по кое време той може да бъде разследван.

В продължение на три години обаче никой не разяснява дали направеният от ДАНС запис на 23 април 2019 година е законно прибавен като доказателство в следствието против Радев, който има безспорен имунитет.

Още тогава бе ясно, че е налице нелегално използване на СРС-та, както и нелегално издание на записа, който може да се употребява единствено за задачите на наказателното произвеждане.

Подслушването може да се употребява за откриване на тежки закононарушения, които се санкционират с над 5 години затвор. В случая обаче не ставаше дума за това. След това записът на Радев и Стойков е бил непокътнат, макар че е трябвало да бъде погубен.

Тогава основният прокурор Иван Гешев си изми ръцете за публикуването на записите с наблюдаващите прокурори.

„ Това, което е в медиите и беше оповестено в прессъобщение на прокуратурата, е разпореждане за прекъсване (на наказателното производство)… Извадки от него по-скоро, да бъда прецизен… За които има позволение от наблюдаващите прокурори “, изясни Иван Гешев.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР