С тревожни данни за финансите на 40 държави излезе най-голямата

...
С тревожни данни за финансите на 40 държави излезе най-голямата
Коментари Харесай

Тревожни данни за финансите на 40 държави

С тревожни данни за финансите на 40 страни излезе най-голямата рейтингова организация Fitch Ratings. Тя намали рекордните 33 суверенни рейтинга през първата половина на тази година и към момента не е завършила, защото пандемията от ковид заплашва устойчивостта на държавните финанси, заяви investor.bg.

Джеймс Маккормак, световен началник на суверенните рейтинги на Fitch, съобщи, че организацията е характеризирала кредитните рейтинги на 40 страни или суверенни субекти като „ негативни “. Това значи, че тези рейтинги могат да бъдат намалени, осведоми CNBC.

" Никога в историята на Fitch Ratings не сме имали 40 страни с негативни вероятности по едно и също време ", сподели той. И добави: „ Това се случва, откакто към този момент сме намалили през първата половина на годината 33 суверенни рейтинга. Никога не сме понижавали 33 рейтинга за една година, а в този момент го направихме  за половин година. ”.

Суверенните кредитни рейтинги, които Fitch е намалила, включват Англия, Австралия и Хонконг.

Маккормак изясни, че доста държавни управления са нараснали разноските си, с цел да защитят своите стопански системи от тежко проваляне от пандемията на ковид. Това се чака да докара до утежняване на финансовото положение на всички 119 страни, оценени от Fitch, сподели той.

Подобно утежняване може да бъде под формата на по-големи дефицити или по-малки остатъци в държавните бюджети или нарастване на дълга, добави Маккормак.

Международният валутен фонд съобщи, че блокадите, наложени в доста страни за ограничение на разпространяването на ковид, са навредили на световната стопанска система повече от предстоящото. Фондът предизвести, че световният държавен дълг може да доближи най-високото си равнище от над 100% от световния БВП.

В отчет от май Fitch също предизвести, че държавните дефицити могат да реализират връх през тази година заради пандемията от ковид и слабостта на цените на петрола. Аржентина, Еквадор и Ливан са просрочили отговорностите си през тази година, показва организацията в отчета.

Маккормак сподели, че организацията ще следи дали държавните управления могат да понижат равнищата на дълга си, откакто стопанските системи излязат от пандемията на ковид.

„ Нашата угриженост в действителност е това, което се случва, откакто стигнем до другата страна на интервала на рецесията с ковид “, сподели той и добави: „ Мисля, че това е фокусът, който имаме, и това в действителност ще бъде фактор, който дефинира къде отиват рейтингите. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР