С тази победа първата ни ракета прекъсна серията си от

...
С тази победа първата ни ракета прекъсна серията си от
Коментари Харесай

Гришо спря серия срещу Зверев и ще спори за титлата на Мастърса в...

С тази победа първата ни ракета прекъсна серията си от седем поредни провали против германеца, съумявайки да го надиграе едвам за повторно в кариерата си и първи от месец октомври насам.

 

В допълнение триумфът обезпечи на Григор и триумфално завръщане измежду първите 10 в международната класация, където за последно българинът беше през ноември 2018 година. От идната седмица 32-годишният роден тенисист ще се изкачи най-малко до 9-ата позиция в подреждането, а при успех и във финала ще прогресира до №7.

 

Двубоят започва равностойно, като в откриващите минути и двамата тенисисти сервираха чудесно, което им позволяваше бързо да печелят подаванията си. Първото по-сериозно затруднение пред Григор пристигна в петия гейм, когато той трябваше да отразява точка за пробив, само че се оправи безпогрешно. В идващите минути още веднъж минаха под контрола на сервиращите, с цел да се стигне до десетия гейм. Зверев се опитваше да стигне до 5:5 и всичко за него потегли по проект, повеждайки 30:0, само че ужасно воле на Димитров му оказа помощ да се закачи в гейма. Последваха три поредни грешки от ракетата на германеца, които от своя страна разрешиха на нашето момче да осъществя брейк и да завърши първия сет при 6:4 в своя изгода.

Втората част още веднъж мина под знака на превъзходството на сервиращите, като този път опциите за пробив изцяло отсъстваха и по този начин закономерно се стигна до тайбрек. За страдание, решителният гейм се разви извънредно неподходящо за Гришо, който позволи да изостане с 1-4 точки и до края Зверев не изпусна самодейността, с цел да изравни резултата в дуела след 7:6(4).

 

Последният трети сет стартира мъчно за българина, който в четвъртия гейм беше изправен пред точка за пробив. Григор обаче се измъкна от обстановката, стигна до 2:2, а по-късно дочака своя момент в седмата част, когато заигра по-агресивно и съумя да си обезпечи два брейкбола. Още при първия най-хубавият ни тенисист потегли самоуверено напред, а след контакт на топката с мрежата беше заставен да покаже своя необикновен инстикт, пласирайки впечатляващо воле за задатък от 4:3. Димитров затвърди брейка за 5:3, а в десетия гейм получи опция да сервира за успеха и стигна до нея с безапелационен гейм на 0, класирайки се за финала в Маями.

 

В разногласието за трофея Григор Димитров ще се изправи против италианеца Яник Синер, който в първия полуфинал детронира настоящия първенец в шампионата Даниил Медведев след безапелационна победа - 6:1, 6:2.

За първата ни ракета това ще бъде общо трети край в конкуренция от сериите Мастърс, като при първия от тях той победи в Синсинати през 2017 година, само че в края на 2023 година отстъпи на Новак Джокович в борбата за трофея в Париж. Освен това българинът за трети път ще се бори за купа през актуалната 2024 година, откакто към този момент подвигна тази в Бризбейн при започване на годината, а през февруари отстъпи на французина Юго Умбер в решителния дуел в Марсилия.

 

Историята помни още три случая до този миг, в който Димитров се е изправял против Синер, а дотук настоящият първенец на Australian Open води с 2-1 триумфа. Любопитната детайлност е, че двамата се срещнаха във Флорида и преди година, само че тогава мачът посред им бе в третия кръг и бе извоюван от италианеца в два сета.

Ако в събота вечер обаче Григор успее да вземе своя реванш, то българинът ще завоюва своята 10-а купа в кариерата си на равнище АТР.

GRIGOR IS MIAMI DREAMIN’ ✨✨✨ | |
— ATP Tour (@atptour)
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР