С тържествено шествие, водено от двама свещеници и общинския духов

...
С тържествено шествие, водено от двама свещеници и общинския духов
Коментари Харесай

Плевен днес празнува

С тържествено шествие, водено от двама свещеници и общинския духов оркестър, стартира през днешния ден празникът на Плевен. Освен формалните лица, в него участваха и стотици дребни и огромни поданици на града. В колоната бяха и възпитаници с портретите плевенчани като Гена Димитрова, Катя Попова, Илия Бешков, Димитър Константинов, Никола Ракитин и други персони, популяризирали с живота и делата си своето отечество.

 
 
 

 
 
 
Шествието потегли от площада пред театъра и стигна до площад „ Възраждане “. Там свещеници от локални православни храмове отслужиха празничен водосвет за здраве и благополучие на града и неговите поданици. Сред гостите бяха делегации от шест града побратими на Плевен - беларуския Брест, македонските Кавадарци и Битоля, румънския Браила, съветския Ростов на Дон и полския Плоцк.

15 май е разгласен за празник на Плевен с решение на Общинския съвет от март 2001 година Така локалният парламент възвърне една остаряла традиция, която води началото си още преди Освобождението на България. За празничен ден общинските съветници са избрали средата на май – когато всичко цъфти и природата се възражда за нов живот, а хората са оптимистично настроени и гледат напред с повече религия, напомни кметът Георг Спартански.

„ Нека да работим със сърце за Плевен и с Плевен в сърцето! И дано светията, покровител на нашия град – Св. Георги Победоносец, да ни закриля в нашите каузи! И дано Бог оказва помощ на Плевен и на България! “ сподели градоначалникът в своето приветствие към плевенчани.
Празникът продължи с концерт, в който участваха ростовският отбор „ Донско зарево “, Общинският хор „ Гена Димитрова “ и Вокална група „ Арлекино “ при читалище „ Съгласие “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР