С тържествена заря проверка на площад Цар Асен Първи във

...
С тържествена заря проверка на площад Цар Асен Първи във
Коментари Харесай

България чества 111 години от обявяването на независимостта

С тържествена заря инспекция на площад ”Цар Асен Първи ” във Велико Търново бе празнувана 111-ата годишнина от оповестяването на независимостта на България, осведоми БНР.
На тази дата българското ръководство отхвърля васалното си състояние по отношение на Османската империя, заложено в Берлинския контракт.

Независимостта е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в черквата „ Св. 40 мъченици “ във Велико Търново, а по-късно е оповестена и в крепостта „ Царевец “. Поради това и старопрестолната столица е център на годишните тържества.

Във всеки един регионален град и общински център на страната ще има тържества във връзка празника на Независимостта.

С разсъдък и самочувствие да работим за построяването на съвременна България, прикани в Деня на независимостта президентът Румен Радев.

„ 111 години след този самоуверен политически акт ние продължаваме развиването на страната ни по европейски, следвайки идеалите за независимост и самостоятелност “, написа министър председателят Бойко Борисов във Facebook профила си.

" Нашето единение и обединените ни старания са най-важното изискване за реализиране на общата ни цел – развита и просперираща България в постоянна и сигурна Европа ". Това обръщение насочи в приветствието си във връзка Деня на независимостта

ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. " 22 септември е паметна дата, която увенча устрема на генерации българи да бъдат свободни, обединени в своя страна и сами да чертаят бъднините си. ", отбелязва ръководителят на Народното събрание.

В София честването се организира пред Паметника на независимостта на площад „ Княз Александър I”.

Празничните прояви във Велико Търново започнаха с тържествена литургия на Великотърновския митрополит Григорий в църквата „ Св. 40 мъченици “. След това в крепостта „ Царевец “ с боен обред бе повдигнат националният байрак.

В Плевен стотици означиха на площад „ Стефан Стамболов “ Деня на независимостта. На същото място преди 111 години е оповестен Манифестът за свободна България.

В Троян повече от 350 доброволци от националното сдружение „ Традиция “ ще създадат възстановка на боеве от Първата международна война и борбата при Дойран. На тържествата в града ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова.

С жива картина и шествие в Шумен членовете на родолюбивия комитет " Крум Страшний " означиха 111-ата годишнина от оповестяването на независимостта на България. Честването стартира с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на починалите във войните шуменци на пл. „ Кристал “.

Сред акцентите на честванията в Ямбол е откриването на галерия, отдадена на Първата международна война и ямболския цепелин, направил най-продължителен полет в международната военна история, която ще се открие в Музея на бойната популярност.

С поднасянето на венци и цветя пред паметника на Кракра Пернишки и с празнично шествие в Перник беше маркирана 111-ата годишнина от оповестяването на независимостта на България.

Тържественото отбелязване на Деня на независимостта във Враца събра десетки врачани на актуализирания централен площад в града.

Стотици жители в Сливен се събраха пред паметника на войводата Хаджи Димитър, с цел да отбележат 111-ата годишнина от оповестяване на независимостта на България. На тържествената гала бе повдигнат националният байрак, а признателните сливенски жители сервираха венци и цветя на паметника на сливенските възрожденци и падналите за свободата на България.

Възстановка на пазарен ден от преди век върна обратно във времето поданици и посетители в Стария град на Златоград. На днешния празник младоженци от Пловдив, облечени в национални носии, подписаха цивилен брак на чаршията и се венчаха в църквата " Св Георги ".

С боен обред и тържествено издигане на националното знаме на площад „ Независимост” във Варна беше маркиран Денят на независимостта на България. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен и напомни, че и Българската православна черква и ръководещите, отпред с цар Фердинанд и Александър Малинов, са били единни в отстояването на идеята за независимостта на България.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР