С тържествена церемония и поднасяне на цветя и венци в

...
С тържествена церемония и поднасяне на цветя и венци в
Коментари Харесай

Стотици граждани и гости на столицата отбелязаха Независимостта на България

С тържествена гала и поднасяне на цветя и венци в София бе маркирана 109-годишнината от Независимостта на България . Тържествено слово произнесе заместник-кметът на Столична община доктор Тодор Чобанов.

Празникът събра стотици жители и посетители на града на площад Княз Александър I. В словото си Чобанов съобщи, че това е най-важният ден в историята на България. По думите му с акта на оповестяването на независимостта е изпълнен заветът на Васил Левски - да се наредим измежду другите европейски нации.

" На този ден преди 109 години България още веднъж стана суверенна страна. Трудно ни е през днешния ден да си представим Европа преди век - разтърсвана от несъгласия, изправена пред две международни войни, континент на принуждение, анекси, местни разногласия и преврати ", уточни Чобанов.

 Снимка 313958
Източник:

Той посочи, че точно в тази комплицирана конюнктура дедите ни са съумели да извършат не един, а два забележителни интернационалните акта с големи последствия - Съединението и оповестяването на Независимостта .

" Едва ли има различен европейски народ, който да може да се гордее с такива забележителни триумфи в онази ера на напрежение сред два века на спорове. Обявяването на Независимостта е реализирано не със силата на оръжието, а със средствата на дипломацията , с деликатното обсъждане на всяка стъпка и с доста неуморна работа на интернационалната сцена. Този незабравим триумф е триумф, който разреши на България да форсира своето стопанско развиване, да взема изцяло независими решение и да възвърне своя авторитет ", означи в речта си във връзка празника заместник-кметът Тодор Чобанов.

 Снимка 313959
Източник:

" С оповестяването на независимостта беше изпълнен заветът на Васил Левски да се наредим дружно с другите европейски нации. Днес свеждаме глава пред всички тези, които направиха това събитие допустимо - българското държавно управление, политици, дипломати и другари на България зад граница ", съобщи Чобанов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР