С тържествена церемония бе даден старт на проекта за пробив

...
С тържествена церемония бе даден старт на проекта за пробив
Коментари Харесай

Пробивът под Водната палта стартира официално

С тържествена гала бе даден старт на плана за пробив под Водната палата. Зам. кметовете Тодор Чонов и Пламен Райчев направиха първа копка. Заедно с тях в церемонията взеха присъединяване представители на компанията изълнител, както и специалисти.  Кметът Здравко Димитров не участва на церемонията по първата копка, тъй като е в болничен след планова интервенция.

Срещу малко над 7,7 млн. лв. без Данък добавена стойност компанията " ИСА 2000 " ще построи чакания от години пробив до Водната палата. Софийската строителна компания поема всички действия - от създаването на механически план до фактическото строителство. Важен миг в реализацията на плана е понижените както периоди за осъществяване, като и на откриването от локалната администрация оповестиха, че чакат след година планът да е на финала, макар, че по контракт компанията реализатор би трябвало да се оправи за 583 календарни дни. Добрата вест е, че трафикът по Панаирния мост няма да се стопира по време на строителството.



Самото съоражение пък ще бъде с общата дължина - 540 метра, от която 49 метра подлез. Разчетите демонстрират, че един метър път от плана ще коства приблизително към 14 230 лева Общината е съумяла да контракти оптимални вероятни гаранционни условия. За самия пробив гаранционният период, в който всички недостатъци и проблеми се отстраняват за сметка на изпълнителя, е 12 години. За новоизградените ВиК и електрическата мрежа гаранцията ще е 10 години. „ Подлезът до Водната палата ще е необятен 7 метра - едно платно с две ленти с широчина по 3,50 м, какъвто е и габаритът на бул. „ Марица-юг ”, а също по този начин с две местни платна.

Пробивът  на бул. „ Марица-юг ” под „ Цар Борис III Обединител ” до Водната палата е един от основните обекти, включен както в Общ устройствен план, признат през 2007 година, по този начин и в новия вид на проекта, който дефинира развиването на градоустройството в Пловдив за години напред. В час пик на бул. " Цар Борис III Обединител " колоните се редят от кръстовището с бул. " България " до Чифте баня, а Панаирният мост се трансформира в паркинг.



„ Изграждането на подлеза с две местни платна на бул. „ Марица-юг ” и премахването на кръговото кръстовище и левите завои дава опция за по-голяма пропускателна дарба до Водната палата във всички направления и по-лесно прекосяване на коли ”, изясни пред   " Марица " още преди няколко месеца  експертът по превоз инж. Димитър Попов, един от създателите на транспортно-комуникационната скица към Общ устройствен план и на изследването на трафика, предоставено от Община Пловдив.

Проучването на Общината пък  показва, че сега приблизително на час по бул. „ Цар Борис III Обединител ” в посока от Панаира към Чифте баня минават 1256 автомобила, а в назад направление - 1223. По бул. „ Марица-юг ” от изток на запад се движат 384 коли на час, а от запад на изток - 352. В момента целият този поток се натрупа на колелото. В бъдеще - след въвеждането на подлеза в употреба - оборудването ще има потенциал за прекосяване на 6640 транспортни средства, или с 50% повече, демонстрират анализите. С построяването на пробива " Марица-юг " ще стане единственият бърз бул., по който пловдивчани ще могат да се предвижват в посока изток-запад, без да пресичат нито едно кръстовище. 



Колите, които идват по бул. „ Марица-юг ” от Герджика, ще вървят напряко в подлеза по булеварда или ще се качват с десен завой на бул. „ Цар Борис III Обединител " към Тунела. От Чифте баня придвижването ще се прави напряко към Панаира и надясно към бул. „ Марица-юг ” около Водната палата. Автомобили, които се движат от Панаира по моста към центъра минават напряко и могат с десен завой да завият на бул. „ Марица-юг ” в посока Герджика. Двете местни платна ще се построяват от източната и от западната страна на бул. „ Марица-юг. Пешеходци и велосипедисти няма да минават през подлеза, а от горната страна по пешеходна пътека.

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР