С Решение № 6 от 10.01.2019 г. на Министерски съвет

...
С Решение № 6 от 10.01.2019 г. на Министерски съвет
Коментари Харесай

Информационна кампания за профилактика на ГРИП-а по програма 2019-2022г.

С Решение № 6 от 10.01.2019 година на Министерски съвет е призната Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, 2019 – 2022 година Една от главните цели на програмата е посредством повишение на имунизационния обсег при възрастни, навършили 65 година, да се снижи заболяемостта и смъртността от сезонен грип и от затрудненията, свързани с грипа, както и да се увеличи информираността на популацията за риска от грип и обвързваните с него затруднения, оповестяват от Районната здравна ревизия. Грипен сезон 2021/2022г. Препоръки на СЗО, по отношение на състава на четиривалентните противогрипни ваксини: варианти Виктори, Камбоджа, Вашингтон и Пукет. Какво е грип?
Грипът е мощно заразно заболяване. Лесно се популяризира от човек на човек.
Възрастните хора са заразни към 1 ден преди и 5 дни след появяването на признаците. При децата вирусът се резервира по-дълго време в организма им, поради по-слабата им имунна система. Те могат да популяризират болестта за по-дълъг интервал от време (над 10 дни).
Симптоми на грип
Внезапна висока температура, суха кашлица, главоболие, физическа уязвимост, зачервено гърло, болки в мускулите и ставите. Болният от грип може да остане на легло няколко дни и нормално е нужна седмица за възобновяване. Общата изнемощялост и уязвимост не престават няколко седмици. Грипът се демонстрира във всички възрастови групи от по-леки до тежки положения и гибел. Усложнения на грип  Бактериална пневмония - вторична демонстрация на грипната инфекция;
 Първичната вирусна пневмония - по-рядко срещана, само че води до висока смъртност;
 Други затруднения на грипа: отит, синуит, миокардит, енцефалит и менингит, утежняване на хронични болести като конгестивна сърдечна непълнота, хронична обструктивна белодробна болест, астма и диабет. Рискът от затруднения е най-голям при старите хора, дребните деца и лицата с избрани хронични болести (хронични белодробни болести, хронични сърдечни болести, хронични бъбречни болести, метаболитни болести, имуносупресия, болести на кръвта).
Лицата над 65 години са изложени на най-голям риск от обвързваните с грипа хоспитализации и смъртност. Най-значима е заболяемостта измежду тях, защото съпътстващите хронични положения - рискови фактори за затрудненията от грип, нарастват с възрастта. Установено е, че в България 70 % от умрелите от пневмония през последните 10 години са лица над 60 година, което на фона на плануваното застаряване на популацията на страната обрисува забележителното обществено значение на казуса. В същото време имунизационният обсег с грипни ваксини е невисок, като за интервала 2013-2017 година междинният обсег в страната е едвам 2,4 на 100 души (2,17 - 2,61%). Общо-профилактични ограничения при нараснала заболеваемост от грип:  Избягване на контакти с заболели и посещаване на многолюдни места; отбягване на простудния фактор;  постоянно проветряване и стопляне на пространствата за учене, игра, работа, спане и други;  подсилване на организма със спорт и здравословно хранене.
Основно средство за профилактика на грип и понижаване на заболяемостта, смъртността и тежките затруднения са актуалните грипни ваксини. Препоръчва се имунизациите да се правят годишно при:
Всички лица, навършили 65 години, както и при възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от хронични заболявания;
Лицата, живеещи в проведени колективи (специализирани институции за даване на обществени услуги, военни поделения, общежития и др.);
Лица с нараснал риск от заразяване по отношение на специалността им (транспортни служащи, чиновници в армията и полицията, медицински личен състав и др.);
Лица, които могат да заразят високорискови пациенти (членове на фамилията, личен състав на лечебни, здравни и обществени заведения). Ефективност на прилаганите грипни ваксини Разработени са безвредни и ефикасни ваксини, които се ползват повече от 60 години. Грипните вируси непрестанно се трансформират, вследствие на което всяка година се появяват нови варианти, към които популацията няма имунитет. Сезонните грипни ваксини са тривалентни или четиривалентни (предимно инактивирани, т.е. убити ваксини), като съдържат съответния брой варианти на грипни вируси от подтип AH3N2, AH1N1 и вид В.
При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от болесттите от грип.
При хората в преклонна възраст имунизацията понижава тежкото протичане и затруднения до 60%, а смъртните случаи с 80%. Ваксинацията е изключително значима за хората с по-висок риск от съществени затруднения, в резултат на заболяване от грип, както и за хората, които живеят или се грижат за тях.
С цел по-добра отбрана против грип, за възрастни хора с отслабена имунна система, препаратите ще са с подсилено антигенно наличие, като антигенът е с до 4 пъти по-висока доза.
Време за осъществяване на имунизацията против грип. Всички хора, навършили 65 години, здравноосигурени, искащи да се ваксинират гратис против грип, би трябвало да се извърнат към персоналния си доктор. Той ще направи поръчка за имунизацията и ще извърши имунизацията. Ваксинацията против грип се предлага да се прави всяка година през есента, преди началото на епидемиологичния сезон. Имунитетът се образува за към 15 – 20 дни след слагане на имунизацията. Предвидено е имунизацията с грипни ваксини да се организира през интервала октомври - декември от общопрактикуващи лекари, сключили контракти по член 59, ал.1 от Закона за здравното обезпечаване за лицата, включени в пациентската им листа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР