С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от юли тази

...
С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от юли тази
Коментари Харесай

Кошмарна финансова новина за всички шофьори: Гражданската може да удари хилядарка!

С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от юли тази година беше повишен броят на лицата, които имат право да получат обезщетение за неимуществени вреди за болки и премеждия при зародил пътно-транспортен случай. Това решение заплашва да има тежки обществени последствия. Най-малкото е фрапантното нарастване на " Гражданска отговорност " до равнища, които българските фамилии не могат да си го разрешат. Разчетената нова цена се планува да надвиши 1000 лв.. В момента междинна цена е 330 лева, което е трикратно. На процедура ще бъдат наранени 3 милиона 53 хиляди 317 души, написа Блиц.

" Това не са спекулации ", разгласи ръководителят на Асоциация на българските застрахователи (АБЗ) Светла Несторова на специфична конференция на организацията, съобщи Канал 3. 

Според данни на Софийски градски съд са заведени 529 каузи по " Гражданска отговорност ", което е 230 повече по отношение на предходната година от лица по остарели случаи. И първите правосъдни решения са факт. Съдът е решил да се изплатят на момиче 50 000 лв. за гибелта на малолетно ѝ братче. По различен случай е решено да се платят 60 000 лв.. От през днешния ден съгласно решение на Върховен касационен съд би трябвало да бъдат изплатени на родственици 70 000 лв..

Проблем съгласно Асоциацията е, че в България водачите заплащат най-евтината застраховка " Гражданска отговорност " в Европа. 

" Същевременно застрахователите заплащат високи компенсации и записваме най-високата смъртност при пътнотранспортни произшествия. Застрахователите няма по какъв начин да устоят освен това състояние ", безапелационна е Несторова. 

" Заведени каузи за над милиард лв. няма от кое място да дойдат, с изключение на от цената на " Гражданска отговорност ". Асоциацията на българските застрахователи нямат интерес от обществена рецесия. От години настояваме за незабавни ограничения от страна на страната и ясна методика за погашение на имуществените и неимуществените суми.

Надявам се да не се стига до банкрути на застрахователи. Всичко зависи от това какво ще създадат политиците ”, сподели още Несторова.

Според АБЗ, от новите ремонти в законодателството имат полза 9 адвокатски адвокатски фирми, които лобират за измененията. Въпреки че публицистите желаеха техните имена, сдружението отхвърли да ги назове.

Във връзка с решението на Върховен касационен съд ръководителят на на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова внесе законови промени, съгласно които застрахователят няма да е задължен да покрие цялата сума от компенсацията при породена гибел. Предвижда се ограничаване от 20 хиляди лв. за обезщетение на брачен партньор, брачна половинка, на човек, живеещ на фамилни начала, на дете и на родител. Брат или сестра на умрелия да получават по 15 хиляди лв. и по 5 хиляди лв. за човек, който е основал прочувствени връзки със починалия.

Застрахователят няма да е задължен да покрие цялото обвързване по наложителната застраховка гражданска отговорност, поради което може да има вълна от каузи против страната, която е длъжна да подсигурява тази застраховка. 

В тази връзка министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов подреди на парламентарната група на партията си да отсрочи гласуването, до момента в който не бъдат подложени на необятен публичен спор.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР