С решение на Министерския съвет за почетен консул на България

...
С решение на Министерския съвет за почетен консул на България
Коментари Харесай

Диригент ще бъде почетният консул на България в Дания

С решение на Министерския съвет за почетен консул на България в Дания бе назначен Михаил Делчев.

Михаил Делчев е български музикант и диригент, който живее и работи в Дания от 30 години. Там основава и управлява три женски хора за български фолклор.

Консулството ще бъде в град Ебелтофт, в консулски окръг - район Централна Ютландия.

Михаил Делчев приключва със златен орден "Филип Кутев " в Котел и Хорово-диригентския клас при проф. Васил Арнаудов в Държавната музикална академия в София. Работил е като основен диригент на детски хор "Орфей " и на хасковския мъжки хор. През 1990 година печели едногодишна специализация в Кралската музикална консерватория в Копенхаген. Продължава квалификацията си със "Съвременна хорова музика " в Стокхолм, "Ренесансова музика " в Лондон и "Барокова интерпретация " в Щутгарт. Установява се в Дания, където през годините е живописен началник на хор "Caeciliakoret ", на вокалния отбор "Collegium Vocale - Aarhus ", на духовия оркестър "Tonica ". Създател и диригент на три датски женски хора за български фолклор – "Усмивка ", "Седянка " и "Иглика " към Музикалната консерватория в град Одензе. Има публикуван диск Beyond the Eastern Win с хоровата групировка "Collegium Vocale ", с която изнася концерти в разнообразни страни.

Вокален отбор "Перуника " в Стокхолм е последният му план, основан през август 2014 година.

В свои изявленията Делчев обича да цитира гръцката поговорка: Математиката образова, а музиката възпитава. Споделя, че избира диригентската специалност поради опцията да прави музика с други хора, а не толкоз поради щипката егоизъм, съдържащ се в нея. Иначе в началото в Дания се озовава по професионални аргументи - още като студент в Консерваторията в София, през лятото постоянно пътува до Финландия с хор "Родна ария ". Там насочва вниманието си към скандинавската класическа хорова школа, която се разграничава от останалите по необикновено високото си равнище. За пътуванията си в чужбина признава, че всякога би трябвало да се доказваш - в случай че не че си най-хубавият, то най-малко че си измежду най-хубавите.

Така през 1990 година се оказва в майсторския клас на шведския хоров диригент проф. Ерик Ериксон. По същото време в скандинавските страни се усилва ползата към българските хорове около гостуванията на хора "Мистерията на българските гласове " в Дания. Самият Делчев е заинтригуван - учудва се, че датчаните желаят да пеят българска фолклорна музика. Не открива никаква връзка сред датската и българската фолклорна музика - нито фонетична, нито културна. Но с помощта на този интерес, като се стартира от 1994 година, Делчев непрекъснато работи с хорове в Дания, които пеят български фолклор на български език. Най-старият от тях "Седянка ", чествал преди няколко години 25-годишния си празник, се оказало, че е съумял да притегли през годините над 240 певици, а различен хор - "Усмивка " - имал най-малко стотина хористки.

Делчев признава, че въпреки и всички да знаят британски език в Скандинавските страни, за предпочитане е да приказваш локалния език - изключително в случай че живееш там по-продължително време, защото другояче като че ли декларираш, че не се интересуваш от културата им. В началото на него му било доста мъчно с датския език, чувствал се доста неуместно - че той, приключилият висше обучение, и едно изречение не може да каже, без да допусне неточности. Но това, което му давало тласък да продължи да учи, било задължението, който към този момент бил поел - да работи с хора датчани, искащи да научат да пеят български фолклор на български език.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР