С регистрирани 266 души започна Общото събрание на съдиите. Началото

...
С регистрирани 266 души започна Общото събрание на съдиите. Началото
Коментари Харесай

Съдиите изберат свои представители във ВСС

С регистрирани 266 души стартира Общото заседание на съдиите. Началото беше отсрочено с един час поради неналичието на кворум. От общо 2198 съдии в 10:00 часа тази заран се записаха едвам 170. Според закона, с цел да стартира събранието, трябваше да бъдат регистрирани 1100 души. 

Според разпоредбите в Закона за правосъдната власт, след отсрочване с един час събранието стартира колкото и да са присъстващите.

Ние съдиите сме същинският конгрес за отстояване на правата и законните ползи на жителите. А кадровата политика е най-важният и главен индикатор за ефикасността на системата, сподели при откриването на общото заседание ръководителят на Върховен касационен съд Галина Захарова. Изборът, който ще създадем, е огледало, отражение на самите нас, уточни тя.

Абревиатурата Висш съдебен съвет има нов смисъл и се надявам този избор да го покаже, сподели ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Властта не е съревнование и самоцел. Тя има смисъл, единствено когато е в интерес на другите, уточни той. 

Предстои да бъдат определени изборни комисии , след което да бъдат изслушани претендентите. 

Съдиите от цялата страна се събират на Общо заседание, с цел да изберат свои представители за идващия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС). В две следващи съботи магистратите първо ще изслушат, а след това ще гласоподават за някои от претендентите. Съдиите би трябвало да излъчат шестима свои представители във Висш съдебен съвет. Кандидатите са 15.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР