„С радост приех поканата на участниците в Програмата „Училище –

...
„С радост приех поканата на участниците в Програмата „Училище –
Коментари Харесай

ППМГ-Враца е училище посланик на Европейския парламен

„ С наслада одобрих поканата на участниците в Програмата „ Училище – дипломат на Европейския парламент “ първата Ви самодейност да се организира под патронажа на регионалния шеф, тъй като днешното събитие е доказателство, че на територията на нашата област има младежи, водени и подкрепяни от надарени учители, поставящи като приоритет в нашето европейско развиване науката и научните достижения. Вие сте просветителна институция, чиито цели и достижения в най-пълна степен синхронизират с дискусионната тематика и един от образците в това отношение е Вашият преподавател – ученик на Профилирана природо-математическа гимназия „ Акад. Иван Ценов “ – Враца инж. Александър Христов “. С тези думи регионалният шеф Малина Николова приветства участниците при откриването на самодейността „ Европейската просвета – налична за всеки “. Събитието е част от активността на старшите и младшите посланици от Врачанската математическа гимназия, имащи за цел да разпространяват политиките на Европейски Съюз в областта на образованието и полезностите на гражданското общество, както и достиженията в региона на науката.
Официални посетители на първата от поредицата начинания бяха кметът на Община Враца Калин Каменов, началникът на Регионалното ръководство на образованието – Враца Галина Евденова, учители и възпитаници от град Враца.
Областният шеф Малина Николова акцентира, че по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, участниците в програмата поемат една виновна задача – да станат посланици на един от най-важните цели, а точно стимулиране на образованието, осведомителните и информационните технологии и развиването на уменията и компетенциите.
„ Тази политика на Българското председателство е част от политиката на Европейски Съюз за основаването на единно европейско научно-изследователско пространство, в което научните служащи могат да работят на всички места в Съюза и аз откровено Ви поисквам да станете значима част от това пространство “, съобщи Малина Николова. Тя изрази поддръжката си учениците да вземат присъединяване в състезанието на Европейски Съюз за млади учени, който е част от самодейността на Европейската общественост за поощряване на научното творчество измежду младото потомство. Българските участници в състезанието за млади учени се избират посредством народен конкурс “Млади гении “ към Министерство на образованието и науката.
Директорът на гимназията Татяна Василева акцентира, че самодейността „ Европейската просвета – налична за всеки “ е първото мероприятие на учениците от 8. и 11. класове, които целят да извоюват статут на ППМГ „ Акад. Иван Ценов “ – Враца като „ Училище – дипломат на Европейския парламент “. „ Европейската стратегия дава опция да се превърнем в посланици, да осведомяваме за Европейския съюз и за Председателството на България на Съвета на Европейския съюз “.
Кметът на Община Враца също поздрави учениците, старшите и младшите посланици. „ Вашият посетител – преподавател инж. Александър Христов, някогашен ученик на Профилирана природо- математическа гимназия „ Акад. Иван Ценов “ – Враца, дружно с екипа от български учени, са неофициалните посланици в ЦЕРН “. Той добави, че по думите на доцент Леандър Литов, в България ще бъде построен център за лекуване на онкологични болести с технологии на ЦЕРН. „ Това е доказателство, че на България се дава висока оценка в региона на науката. Този план е получил поддръжката и на президента, и на държавното управление и демонстрира, че идеята е в действителност си заслужава. Надявам се достиженията на българските учени да възпламенят у Вас мощното предпочитание за изследователското обучение. Всеки един от Вас може да бъде дипломат посредством познания, умения и просвета “, съобщи Калин Каменов и пожела на участниците да бъдат дейни.
Инициативата продължи с показване на научно – техническите достижения в Световната организация за нуклеарни проучвания ЦЕРН от инж. Александър Христов, член на българския екип от учени. Той срещна присъстващите с най-новите технологии, работата по огромният адронен колайдер и научните проучвания в региона на физиката на обикновените частици и високите сили.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР