С промените се връща обжалването при спорни екооценки Парламентът прие

...
С промените се връща обжалването при спорни екооценки Парламентът прие
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за опазване на околната среда

С измененията се връща обжалването при противоречиви екооценки
Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за запазване на околната среда.

С тях се цели рационализиране на законодателството по запазване на околната среда и реализиране на по-високо равнище на хармонизация с европейското законодателство в региона на излъчванията от индустрията, оценката на въздействието върху околната среда на някои обществени и частни планове, и контрола на заплахите от огромни повреди, които включват рискови субстанции.

Предложените промени отразяват рекомендациите и бележките във връзка със пускане на процедури за нарушаване по отношение на неправилното транспониране на някои от наредбите на директивите в цитираните нагоре области. Осигурява се право на достъп до правораздаване, което е съобразено с условията на Директива 2003/35/ЕО за обезпечаване на присъединяване на обществеността при правенето на избрани проекти и стратегии, отнасящи се до околната среда.

При разглеждането на измененията на второ четене, парламентарната комисия по околната среда и водите резервира обжалването единствено на една правосъдна инстанция на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение или стратегическа значимост. Част от депутатите от комисията и природозащитници обаче упорстват за въвеждане на двуинстанционно обжалване.

„ Днес се гласоподава на второ четене доста значим законопроект не тъй като някой ни го изисква, а тъй като може да подсигурява по-адекватното деяние на страната при промишлени повреди, по-голямата отбрана от избрани нездравословни за околната среда химикали “, сподели пред депутатите вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на разискването на измененията в закона.

„ 18 са наказателните процедури против България в околната среда. Те са завещание от ръководството на ГЕРБ. Така отговори той на рецензиите на ГЕРБ в областта на околната среда от сутринта. 

Сандов разясни, че от тези 18 процедури, 1 е била свалена, за други 2 са изпълнени изискванията и се чака единствено изговаряне, за други 3 се чакат измененията в Закона за запазване на околната среда да минат.

Припомняне, че преди няколко дни стана ясно, че една от 18-те наказателни процедури против България в околната среда беше закрита с решение на Европейската комисия - тази по Директивата за наводненията.

„ За още 1 наказателна процедура има импортиран законопроект, мина на първо четене през пленарна зала. Работи се по най-малко още няколко.  Междувременно Съда на Европейски Съюз ни осъди за 2 каузи поради това прелестно деяние, което сътрудниците от ГЕРБ настояват, че са изпълнили. На този декор те се хвалят с излят бетон “, разяснява Сандов. 

Тези думи на екоминистъра провокираха реакцията на Младен Шишков от ГЕРБ.

„ Хората желаеха канализации, желаеха септични ями, рекултивирахме сметища, с което въздухът се усъвършенства. За какъв бетон приказваме, господин министър “, възмути се Шишков.

Борислав Сандов разкри, че идната седмица следва да бъдат оповестени данните от Националния отчет на околната среда, с цел да се регистрира каква е настоящата обстановка в околната среда.

„ За страдание не е положително “, уточни министърът.

„ Втората касационна правосъдна инстанция е гаранция, че даден план има обективно ревизиране на събитията и доказателствата на първа инстанция “, изясни Сандов.

Според него не би трябвало да има закъснение за значимите за България планове.

„ Има два метода - единият метод е оценката за влияние на околната среда да се прави в координация в най-ранен стадий. Вторият метод е битката с корупцията. Няма значение кой по какъв начин си поставя етикет и да му споделяме кой е пишман и кой не, а всяка форма на корупция е деяние против страната “, означи екоминистърът.

„ Ще минем по-бързо през вратата, само че дали няма да настинем през зимата от течение? Втората правосъдна инстанция не е някой план да се забави, а е обективност на преценката на съда “, акцентира Сандов.

Той уточни, че има две компромисни оферти - едното е връщането на втората инстанция да не е незабавно, а от 2024 година. Другата, по думите му, е времето за разглеждане на процедурата да е шест месеца - по този начин производствата би трябвало да завършват в 6 месечен период от подаването им, а жалбите ще се преглеждат от Върховен административен съд.

Втората инстанция беше отстранена през 2017 година с претекст да не се бави реализирането на огромни инфраструктурни обекти.

Връщането на опцията да се апелират екооценки пред втора правосъдна инстанция беше препоръчано като смяна в закона от Министерски съвет. Депутатите одобриха обаче да се даде гратисен интервал към сегашната обстановка до 2024 година. Така измененията ще важат за тъжби след 1 юли 2024 година.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР