С промени във Валутния закон, предложени от Министерство на финансите

...
С промени във Валутния закон, предложени от Министерство на финансите
Коментари Харесай

Паричните преводи - чрез нови изисквания

С промени във Валутния закон, препоръчани от Министерство на финансите се стяга контролът върху пари, изпратени посредством пощенски и куриерски колета, като непридружен багаж или товар в контейнери. Въвежда се условието за показване на декларация за обявяване, както и за допълнение на настоящите административнонаказателни разпореждания и въвеждането на наказания за неспазване на задължението за обявяване на парични средства, а точно санкция или имуществена глоба до една четвърт от паричните средства.

С препоръчаните промени се планува паричните средства да са разграничени на два съществени типа - съпроводени и непридружени. Също по този начин, се предлага да се вкарат правила, които уголемяват обсега на контрола по този закон. Предлага се да бъде разширено и определението за " парични средства “, тъй че то да обхване и артикули, употребявани като високоликвидни средства за запазване на стойност (монети със наличие на злато от минимум 90 % и злато под формата на кюлчета, парчета или буци със наличие на злато от минимум 99,5 %), написа Pariteni.bg.

По отношение на придвижванията на непридружени парични средства – парични средства, пренасяни в пощенски колета, куриерски колета, като непридружен багаж или товар в контейнери, се предлага митническите органи да разполагат с пълномощия да изискват от изпращача или получателя, или от техен представител да показа декларация за обявяване. За тази цел, се предлага митническите органи да имат и пълномощието да правят надзор върху всевъзможни колета, контейнери или транспортни средства, които е допустимо да съдържат непридружени парични средства В тази връзка, при определяне на пратка (пощенска, куриерска, резервоар, непридружен багаж), съдържаща парични средства в размер на 10 000 EUR или повече, способените органи ще могат да изискат от изпращача, получателя или техен представител да показа декларация.

С сегашния законопроект се резервира опцията за обявление на парични средства при поискване от митническите органи, когато съпроводените паричните средства се придвижват през границата на страната от или за страна - членка.

Също по този начин с препоръчаните промени се предлага да се вкара опция, непридружените парични средства да се смятат за изоставени в следните случаи:

– когато не е намерено лице, което следва да подаде декларация за оповестяване;

– когато непридружени парични средства на стойност 10 000 EUR или повече се внасят в Съюза или се изнасят, или се придвижват през границата на страната от или за страна – членка;

– митническите органи, не са намерили спедитор или адресат, или от техен представител, който да показа декларация за обявяване в период до 30 дни.

Предвидено е, когато предметът на нарушаване е укрит по специфичен метод, да се санкционира с санкция в размер на една четвърт от цената на недекларираните парични средства, в случай че действието не съставлява закононарушение.

Друга смяна планува да отпадне условието за обявление пред митническите органи на благородните метали, скъпоценните камъни и изделията със и от тях. Мотиви за това, са нормите на Регламент (ЕС) 2018/1672, който въпреки и да уголемява понятието " парични средства “, не включва в наличието му благородните метали и скъпоценните камъни, както и изделията със и от тях. Друг мотив за отпадане условието за декларирането на тези артикули, е откритата разнородна процедура, подбудена от нееднаквото отнасяне на благородните метали и скъпоценните камъни – като такива, включени в обсега на валутни закон или като стока, подлежаща на надзор, открит от европейското митническо законодателство.

Забранява се обаче парични средства да напущат територията на страната, когато лицата имат обществени държавни вземания в размер на 5000 лв. или повече, т.е. плануват се национални правни правила, които да защитят събирането на обществените държавни вземания, който същите не са обезпечени, разсрочени или отсрочени по реда и изискванията на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР