С приемането на проектозакона за закриване на специализираното правосъдие ще

...
С приемането на проектозакона за закриване на специализираното правосъдие ще
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев: Със закриването на специализираното правосъдие ще настъпи криза в наказателното правораздаване

С приемането на проектозакона за закриване на профилираното правораздаване ще настъпи рецесия на правото и на наказателното правосъдие, съобщи основният прокурор Иван Гешев пред депутатите от Комисията по конституционни и правни въпроси в 47-ото Народно заседание по време на разискването на импортирания от Министерски съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт.

„ Ако приемем, че това, което се прави, изобщо е промяна, това е все едно италианската страна да затвори прокуратурата „ Антимафия “, тъй като си прави работата. Това следва да се случи и аз съм сигурен, че ще се случи, тъй като е стимулирано не от интереса на българските жители. Имам обосновано съмнение, че може да е стимулирано от някакви други нелегитимни ползи на предадени за пръв път на българския съд лица, които разполагат с голям финансов запас “, сподели Иван Гешев.

Главният прокурор предизвести, че след приемането на законопроекта ще последват разногласия за подготвеност, които ще продължат с години. „ Това ще се случи и с делата, за които не е завършило разпоредителното съвещание, както и с следствията на досъдебна фаза “, сподели основният прокурор.

Той посочи, че има локални зависимости „ сред магистрати, в това число и прокурори, служители на реда и всевъзможни локални величия с проведената престъпност, които са учили дружно, чиито деца са дружно в детски градини, които всеки ден се виждат на улицата “ и има заплаха това да се отрази отрицателно на делата при прехвърлянето им в прокуратурите в страната.

„ В интернационален проект ще има и реакция на европейските институции “, сподели още Иван Гешев и акцентира, че отрицателни последствия ще има и във връзка с взаимното съдействие с Евроджъст и Европейската прокуратура.

Главният прокурор уточни, че цитираната от Министерски съвет в претекстовете към законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт статистика е манипулативна, вадена е изборно и не дава отговор на истината. „ Препоръчвам да се прочете анализът на Службата за поддръжка на структурните промени, който е изработен от Европейската комисия, с цел да се види каква е оценката за профилираните структури – изцяло позитивна. Препоръчвам да се прочете и анализът на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет на делата от 2012 година до сегашния миг, ще видите действителната статистика, а не изопачените обстоятелства “, акцентира Иван Гешев.

Главният прокурор уточни още, че не схваща за какво се бърза с приемането на тези законодателни промени, преди да се изчака и разбора на Съдийската гилдия към Висшия правосъден съвет (ВСС) за активността на профилираните съдилища в интервала 2012 г.-2020 година

В претекстовете на импортирания от Министерски съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт проличава надълбоко непознаване за това по какъв начин действа българската правосъдна власт, наказателното правосъдие, сподели Иван Гешев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР