С преподаването на български език, с четенето на български книги

...
С преподаването на български език, с четенето на български книги
Коментари Харесай

Илияна Йотова: С преподаването на български език и история училище „Христо Ботев“ в Димитровград ще се превърне в духовен център

С преподаването на български език, с четенето на български книги и с проучването на българска история Основно учебно заведение „ Христо Ботев “, гр. Димитровград, Сърбия, ще се трансформира в нравствен център, който възпитава децата в обич към родината на техните родители и прародители. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на бюст-паметник на Христо Ботев пред едноименното учебно заведение.

В изявлението си вицепрезидентът напомни, че единствено преди четири месеца е положила алегорична първа копка на монумента. „ Това родолюбиво дело ще пребъде през поколенията “, добави още Илияна Йотова.

„ За нас ще бъде доста значимо, в случай че идната година децата и от предучилищна възраст имат опцията да учат майчиния си език. Тази година още веднъж няма българска паралелка в главното учебно заведение. Това от своя страна ще обуславя и неналичието на възпитаници за българска паралелка в гимназията в Димитровград “, акцентира вицепрезидентът.

 img_1397 По-рано денем, Илияна Йотова организира работна среща с господин Никола Селакович, секретар на президента на Република Сърбия, с кмета на гр. Димитровград Владица Димитров и представители на общинското управление.

Бяха разисквани опциите за двустранно съдействие в подтекста на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. „ Темата за разширението на Съюза и включването на Западните Балкани е неизменим приоритет за нас “, съобщи Илияна Йотова.

Нарастващият брой емигриращи младежи към Западна Европа, газовият хъб „ Балкан “ и нуждата от по-активно трансграничното съдействие в региона на туризма с акцент върху пограничните региони също бяха наранени в полемиката.

Вицепрезидентът увери господин Владица Димитров, че гр. Димитровград е и ще бъде освен мост сред двете страни, само че и деен участник в връзките сред Сърбия и България.

Илияна Йотова връчи на господин Никола Селакович покана от президента Румен Радев до президента Александър Вучич да посети България.

Вицепрезидентът организира и полемика с възпитаници от гимназия „ Св. Св. Кирил и Методий “, гр. Димитровград. Бъдещите зрелостници демонстрираха интерес към българското висше обучение и спомагателните изгоди, които биха получили от него. Илияна Йотова показа на учениците от гимназията подробна информация за стратегия „ Еразъм “ и за опциите, които дава тя.

Вицепрезидентът посети и Нешков връх край гр. Димитровград, където са се сражавали български и сръбски бойци преди 132 години. Там Илияна Йотова и Никола Селакович сервираха венци пред паметника-костница.

„ Днес правим един доста значим алегоричен акт със секретаря на президента Александър Вучич. Почитаме паметта на жертвите както от българска, по този начин и от сръбска страна, с цел да няма към този момент счупени плочи и поругани монументи “, посочи вицепрезидентът.

По време на обиколката си в гр. Димитровград, Сърбия, Илияна Йотова бе посетител и на манастирския комплекс, състоящ се от трите църкви „ Св. Троица “, „ Св. Петка “ и „ Св. Мина “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР