С предложението се въвежда ново право - правото на ремонт“

...
С предложението се въвежда ново право - правото на ремонт“
Коментари Харесай

ЕК с нови правила за насърчаване на ремонта на домакински уреди, вместо изхвърлянето им

С предлагането се вкарва ново право - „ правото на ремонт “ за потребителите както в границите на законоустановената гаранция, по този начин и отвън нея
Европейската комисия предложи през днешния ден нови правила за поощряване на ремонта на артикули, вместо изхвърлянето им. Целта е понижаване на отпадъците, стопански изгоди за потребителите и възкръсване на ремонтния бранш, предава Българска национална телевизия.

Ако се трансформира в закон предлагането, ще се подсигурява, че повече артикули се ремонтират в границите на законоустановената гаранция и че потребителите разполагат с по-лесни и по-евтини благоприятни условия за ремонт на артикули, които механически разрешават да бъдат ремонтирани. Става дума за редица уреди в семейството като перални и миялни машини, прахосмукачки, тв приемници и други, а задачата е скоро разпоредбите да важат и за таблетите и смарт телефоните.

С предлагането се вкарва ново право - „ правото на ремонт “ за потребителите както в границите на законоустановената гаранция, по този начин и отвън нея. В рамките на законоустановената гаранция от продавачите ще се изисква да оферират ремонт, с изключение на когато той е по-скъп от замяната. Извън законоустановената гаранция потребителите ще разполагат с нов набор от права и принадлежности, с цел да се трансформира „ ремонтът “ в лесна и налична опция:

- право на потребителите да изискват ремонт от производителите за продуктите, които са механически пригодени за ремонт. По този метод ще се подсигурява, че потребителите постоянно ще има към кого да се извърнат, когато решат да ремонтират своите артикули, и ще се насърчат производителите да развиват по-устойчиви бизнес модели;

- обвързване за производителите да осведомят потребителя кои са продуктите, които са длъжни да ремонтират;

- онлайн платформа за намиране на подобаваща услуга за ремонт, която да свързва потребителите със сервизите и продавачите на актуализирани артикули наоколо до тях. Платформата ще дава опция за търсене по местонахождение и стандарти за качество, с което ще подкрепя потребителите да намерят привлекателни предложения и ще увеличи видимостта на сервизите;

- европейски формуляр за информация по отношение на ремонта, който потребителите ще могат да изискват от всеки сервиз и с който се обезпечава бистрота във връзка с изискванията за ремонта и неговата цена и се улесняват потребителите при съпоставянето на предложения за ремонт;

- ще бъде създаден европейски стандарт за качество на ремонтните услуги, с цел да се помогне на потребителите да разпознават сервизите, които се ангажират с даването на по-високо качество. Този стандарт за „ елементарен ремонт “ ще бъде отворен за всички сервизи на всички места в Европейски Съюз.

Европейска комисия предложи през днешния ден и нови правила, с които се цели обезпечаването на потребителите на по-голяма изясненост, че когато нещо се продава като „ екологосъобразно “, то в действителност е „ екологосъобразно “. Когато сдруженията решат да създадат „ изказване за екологосъобразност “ за своите артикули или услуги, те ще би трябвало да съблюдават минимални правила за метода, по който обосновават тези изказвания и за това по какъв начин ги оповестяват.

Предложението е ориентирано към изказвания като: „ Тениска, направена от рециклирани пластмасови бутилки “, „ Доставка с отплата на CO2 “, „ Опаковки, направени от 30 % рециклирана пластмаса “ или „ Щадящи океаните слънцезащитни артикули “. Целта е сходни изказвания да бъдат в действителност потвърдени.

С предлагането ще се регламентират екомаркировките. В момента съществуват минимум 230 разнообразни маркировки, което води до комплициране и съмнение у потребителите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР