С празничен юбилеен концерт учители и ученици отбелязаха 70-та годишнина

...
С празничен юбилеен концерт учители и ученици отбелязаха 70-та годишнина
Коментари Харесай

Професионална гимназия „Алеко Константинов“ в Мездра – 70 години с пулса на времето

С празничен юбилеен концерт учители и възпитаници означиха 70-та годишнина на ПГ „ Алеко Константинов “ Мездра – „ учебно заведение на мечтатели, създатели и горди Алековци “.
Училището, както и хората, имат своя биография, само че мащабите й са несъизмерими, тъй като в живота на едно учебно заведение „ като в заветен храм ритуално се вграждат човешки ориси “.
В тържественото си одобрение шефът на учебното заведение инж. Христинка Минова акцентира, че когато даваш някому всичко от себе си, постоянно получаваш повече от това, което даваш.
"През всичките тези години създавахме и отстоявахме примерите на висок професионализъм. От основаването му до момента учебното заведение се стреми да приготви учениците си като положителни експерти, стремящи се към непрекъснато професионално развиване и рационализиране. Докато учебното заведение е мостът, по който потомство след потомство минава нашата Родина, България ще я има “, сподели още тя.
Любопитна е хрониката на учебното заведение:
1949 година – Фабрично-заводско училище;
1952 година – Училище за трудови резерви;
1956 година – Професионално-техническо училище;
1957 година – Средно професионално-техническо учебно заведение по текстил;
1970 година – Открита е новата постройка, в която и в този момент се обитава училището;
1998 година – Техникум по текстил и облекло;
2003 година – Професионална гимназия по текстил и облекло;
2007 година – Професионална гимназия „ Алеко Константинов “.
„ Години наред учебното заведение отстоява своята значима позиция освен за община Мездра, само че и за целия район, сподели в приветственото си слово кметът на общината инж. Генади Събков. Най-важното е, че успявате да сте тъкмо там, където би трябвало. Да образувате специалности, които са значими освен за нашия район, само че и за страната като цяло. Настоящето потомство учители се оправя отлично с сложните задания, които стоят пред просветителната система. Благодаря ви госпожо Минова за това, че в тези комплицирани пазарни връзки вие намерихте правият път за образователното заведение и готвите фрагменти, които са универсални и могат да се осъществят освен в община Мездра, само че и в целия свят. Няма телевизия, няма шоу което да минава без експерти, които подготвяте вие. Още веднъж приветствие за това, което вършиме. Благодарностите са и за екипите преди този момент, тъй като учебното заведение постоянно е имало качествени и готови амбициозни учители, на техните старания се дължат триумфите на вашите възпитаници “.
Празничният концерт беше кондензиран с доста песни и танци от възпитаниците на образователното заведение и посетители. Поздрав към юбилярите сервираха децата на детска градина „ Слънчице “, ЦПЛР и Клуб по художествена гимнастика „ Анелия “ – Мездра. Мажоретният състав „ Танцувай с мен “ и танцьорите от фолклорния отбор „ Мераклий “ на хореографа Ненчо Мариус към ПГ „ Алеко Константинов “. Прекрасните осъществявания разведриха сърцата на присъстващите.
Особено внимание и респект бяха отдадени на патрона на учебното заведение Алеко Константинов – най-чистият и откровен български публицист, за който България е „ земен парадайс “. Атрактивната драматизация на визитата на Алековия Бай Ганьо у Иречека развесели гостите на тържеството. Колоритната тирада и държание на героя с незлобливия си комизъм провокираха усмивки, а вероятно и размишления за личностното ни държание като мерило за добродетелност и национална еднаквост.
Юбилейният концерт беше почетен от началника на Регионалното ръководство на образованието, която сервира цветя и приветствен адрес. Поздравителни адреси изпратиха и шефове на учебни заведения от община Мездра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР