С повишаващите се темпове на ръст на населението нуждите от

...
С повишаващите се темпове на ръст на населението нуждите от
Коментари Харесай

Храната като изкушение и рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания

С повишаващите се темпове на растеж на популацията потребностите от храна се усилват, за сметка на нейното качество. Тази наклонност се следи във всички развити страни. Нуждата от нараснало количество храна и по-дългият период на валидност на продуктите изисква потреблението на разнообразни консерванти, добавки и подобрители.

Ние консумираме храна и разнообразни питиета освен когато сме гладни, а в множеството случаи – за наслаждение и приятност. Тези нови чувства и усети ни доставят наслаждение, като това е обвързвано с отделянето на серотонин или по този начин наречения „ хормон на щастието ”. Ние сме трансформирали потреблението на храна в просвета. Много постоянно разнообразни райони могат да бъдат окачествени посредством характерни локални ястия и специалитети. Храненето е издигнато на ново ниво.

Прекомерната консумация на храна в множеството случаи води до постоянно преяждане. Честото преяждане уголемява стомаха над естествените му размери, с цел да се приспособява към приема на по-голямо количество храна. Пълният корем притиска вътрешните ни органи, което ни кара да се усещаме подути. Този дискомфорт може да се прояви под формата на възприятие на отмалялост, тромавост или унесеност. Приемът на по-голямо количество храна постанова по-усилена работа от страна на органите. Те отделят в допълнение количество хормони и ензими за разграждането на храната. Неправилното хранене, потреблението на огромни количества храна в комбиниране с понижената физическа интензивност са една от главните аргументи за затлъстяването на популацията и повишението честотата на сърдечните болести. В нашето забързано всекидневие множеството хора не могат да отделят време за една здравословна закуска или обяд. Забързания темп на живот постанова потреблението на храна на крайник, в множеството случай приказваме за fast food в композиция с разнообразни газирани питиета, за сметка на пониженият банкет на плодове, зеленчуци и чиста вода.

За страдание несъразмерната потреблението на бърза храна не е най-полезното нещо за тяло ни. Като споделяме „ нездравословна храна “, тук се включва: храна от заведенията за хранене за бързо хранене, разнообразни полуфабрикати, салами, десерти, богати на захар, чипсове, снаксове, както и разнообразни питиета, съдържащи доста захар. Бързата храна е богата на огромно количество наситени мастни киселини, бързи въглехидрати, както и на доста и най-различни добавки и консерванти, само че бедна на витамини, минерали.

Голяма част от консервантите, като да вземем за пример натриев нитрит и добавките, които се влагат в производството за нарастване на периода на валидност на питателните артикули, при продължителна консумация се натрупват в организма. Натрупани в огромни количества, те са нездравословни за нас, а някои от тях – и канцерогенни. След продължителна консумация на нездравословна храна и честото преяждане в нашето тяло се образуват мастни депа. Това е по този начин, тъй като нашето тяло няма какво да направи с всички тези непотребни калории, който е поело. Постоянната циркулация в кръвта на нарасналите равнища на общия холестерол, LDL или „ неприятният холестерол “, триглицеридите, кръвната захар благоприятстват образуването на атеросклеротични плаки. Те могат да доведат до притеснение или задръстване на някоя артерия и оттова – до развиването на изострен коронарен синдром или до инсулт.

Лошият хранителен режим в композиция с понижената физическа интензивност водят до наднормено тегло. Затлъстяването е една от главните аргументи за развиването на захарен диабет вид 2. Когато споделяме затлъстяване или наднормено тегло, би трябвало да се има поради, че това се отнася и за нашите вътрешни органи. Наднорменото тегло единствено по себе си е рисков фактор за развиването на сърдечни болести като обструктивна сънна апнея, някои типове рак, остеоартрит и астма. Хората с наднормено тегло страдат от високо кръвно налягане. Тяхното сърце се затруднява да изпомпва задоволително количество кръв за облекчаване на енергийните потребности на тялото. За да компенсира организмът това положение, той реагира с образуването на нова мускулна тъкан, с цел да направи сърцето по-силно, с цел да може да отговори на новопоявилите се потребности.

За страдание, след избран интервал от време способността на организма да компенсира това положение понижава и сърцето се отпуска или дилатира. Тогава при пациентите се появяват признаци, свързани със сърдечна непълнота. Като да вземем за пример: бързо уморяване, приемане на зной при физически старания, спане на няколко възглавници поради нарасналото количество вода, което се натрупва в белите дробове. Тревожна наклонност е, че това положение се следи при пациенти в дейна възраст сред 40 и 60 години – възрастта, в която по принцип би трябвало да сме в разцвета на силите си.

В последните години международните организации започнаха разнообразни начинания, свързани с всеобщото запознаване на популацията с риска и вредата от несъразмерната консумация на нездравословна храна. Колкото по-рано пациентите осъзнаят потребността от смяна на живот, толкоз по-добри  резултати може да чакат.

Последните рекомендации са свързани с повишение на физическата интензивност съгласно възрастта и физическото положение, в което се намира пациента. Препоръчва се дневният банкет на калории да е съгласуван с потребността на тялото ни, или към 2000 Kcal. Препоръчва се понижаване на тежестта в рамките на показател на телесна маса от 18,5 до 25. Обръща се особено внимание на хранителния ни режим. Препоръчва се изцяло изключване на fast food, богата на наситени мазнини, захар и бързи въглехидрати храна, за сметка на нараствания банкет на белтъци, плодове, зеленчуци и храни, богати на фибри.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР