С повече от 2000 броя са намалели пътнотранспортните произшествия в

...
С повече от 2000 броя са намалели пътнотранспортните произшествия в
Коментари Харесай

Катастрофите в София са намалели драстично

С повече от 2000 броя са намалели пътнотранспортните катастрофи в София през първите 9 месеца на годината в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, оповестиха от Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".

По данни на Столична дирекция на вътрешните работи за интервала януари - септември са настъпили общо 6 014 пътни произшествия при 8081 през миналата година. Това е станало известно по време на съвещание на Областната комисия по сигурност на придвижването. В него са взели участие заместник-областният шеф Живка Такева-Първанова, заместник-председателят на държавната организация Анжелина Тотева, заместник-кметът на Столична община Кристиян Кръстев, представители на ангажираните институции и други

От отчета оказва се, че леките пътнотранспортни катастрофи са 5532 (при регистрирани 7519 през 2019 г.), а тези с потърпевши - 482 (при настъпили 562 през предходната година). От Столична община са допълнили, че през месеците на изключителното състояние е имало понижение на трафика, само че все още той освен се е върнал на миналогодишните равнища, само че и ги е надхвърлил с близо 20 на 100. По най-натоварените столични кръстовища минават по към 100 хиляди транспортни средства на денонощие.

" Основен фокус би трябвало да бъде оптимизация на всички сили и средства, които имаме на територията на столицата. Заедно с това е належащо възстановяване и сливане на събираните данни от всяка институция за задачите на общ, първокласен разбор, който да послужи за ефикасна предварителна защита ", е подчертала Анжелина Тотева. По думите ѝ е значимо да се прави и подробен разбор на всяка мярка още на равнище обмисляне. " София не може да бъде сравнявана с никое друго обитаемо място в страната, нито по активност на трафика, нито по трудност на проблемите, само че всичко това би трябвало да ни стимулира да търсим най-хубавите и ефикасни решения ", е споделила още заместник-председателят на държавната организация.

Анализът на травматизма е посочил, че близо 15 на 100 от всички съдбовни произшествия с пешеходци през 2020 година са настъпили на територията на София - град. В тази връзка са били разисквани ограничения за доста по-стриктен надзор на пресичащите на нерегламентирани места жители и разяснителни акции, с които хората да осъзнаят последствията от своето държание. Поставят се и километри с ограничаващи загради, които да попречват пресичането на рискови места, само че те са непрекъснат обект на вандализъм, е било посочено на съвещанието. Екипите на Столична община всекидневно работят за тяхна замяна, което попречва и по-бързото обезопасяване на нови кръстовища и сектори.

Всяко тежко произшествие се посещава на място от екип на Столична община като се възнамеряват и подхващат ограничения за повишение на сигурността. Това станало известно от отчета на локалната власт. Създадено е и обособено звено за пътна сигурност, като всеки инфраструктурен план минава през него на прелиминарен надзор. Те са направили и повече от 60 инспекции по сигнали от началото на годината, като са подхванати ограничения за премахване на проблемите. По данни на Столична община единствено през 2020 година още 100 пешеходни пътеки са били в допълнение осветени. Работи се и по разширение на опциите за потребление на материалите от техническите средства на общината (камери и др.) за констатиране на нарушавания, които да постъпват непосредствено в Пътна полиция за следващи дейности.

Изградената система за ръководство на трафика в София доста е подобрила времето за идване на адрес на екипите на Спешна помощ, са отчели от ЦСМП. Основен проблем остава незадоволителният брой екипи на територията на столицата. От началото на годината те са реагирали на 1516 сигнала за потърпевши при пътнотранспортни катастрофи. От отчетите на институциите е станало още известно, че на към 50 учебни заведения са построени или са в развой на създаване площадки за образование по сигурност на придвижването, а екипите на Регионалната здравна ревизия работят по предварителна защита използването на алкохол и наркотични субстанции в гимназиалните класове.

Пожарна сигурност и отбрана на популацията подкрепят Пътна полиция в пикови часове на вход и излаз на града, е било посочено по време на съвещанието. По този метод се усъвършенства времето за реакция при пораждане на случай. Техните екипи са реагирали на 89 катастрофи на пътя от началото на годината, като на част от тях се е наложило да бъдат разрязвани коли за изваждане на потърпевши. Отчетена е била и бързината на реакция при гасене на пожари наоколо до пътното придвижване, защото задимяването и понижената видимост са предпоставки за пораждане на произшествия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР