С последните поправки, приети от Правна комисия днес, слагаме край

...
С последните поправки, приети от Правна комисия днес, слагаме край
Коментари Харесай

Христиан Митев, НФСБ: С общ законопроект слагаме край на „вечния длъжник“

С последните ремонти, признати от Правна комисия през днешния ден, слагаме завършек на „ безконечния дебитор “ – този, който с десетилетия изплаща, само че не може да погаси отговорностите към своите кредитори. Това съобщи зам.-председателят на Правна комисия в Парламента и депутат от НФСБ Христиан Митев.

На съвещанието през днешния ден депутатите утвърдиха ремонти, съгласно която се планува въвеждането на 10-годишна безспорна отминалост за събиране на парични отговорности от физически лица.

Давността не се отнася за еднолични търговци, както и за търговски, и цивилен сдружения, а единствено за физически лица. Тази отминалост няма да се ползва за: отговорности за прехрана, отговорности за трудови хонорари, за компенсации по Кодекса на труда, за непозволено увреждане и за безпричинно замогване.

„ Чл. 112: С приключването на десетгодишна отминалост, се погасяват всички вземания против физически лица, без значение от спирането и, с изключение на в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено – гласи поправката.

Правна комисия одобри, че: „ за заварените случаи отминалостта по член 112 стартира да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. При висящо изпълнително произвеждане отминалостта стартира да тече от деня на образуването му, а когато такова не е формирано – от деня на влизането в действие на акта, с който е прието вземането “.

Законовите промени бяха импортирани от „ Обединени патриоти “ – НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация, и ГЕРБ през юни тази година. Текстовете бяха допълнени и прецизирани след голям брой съвещания на работната група.

Още през май основателите – народните представители от Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ, подчертаха, че България и Хърватска са единствените страни в Европейски Съюз, в които няма планувана законова отбрана на физическите лица при несъстоятелност.

Законът е своевременен и нужен предвид на икономическата рецесия, настъпила в резултат на пандемията, разяснява Христиан Митев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР