С поредица събития стартира програмата на Община Ловеч по повод

...
С поредица събития стартира програмата на Община Ловеч по повод
Коментари Харесай

В Ловеч стартира програмата по повод 185 години от рождението на Васил Левски

С поредност събития започва програмата на Община Ловеч във връзка 185 години от рождението на Васил Левски.

Още на 8 юли 2022 година беше открита изложбата „ Бунтът на духа – съществена мощ по пътя към свободата “, ситуирана на Покрития мост. Експозицията е на фондация „ В. Левски “ и Национален музей „ В. Левски “ в Карлово. Тя бе показана в събота от Дора Чаушева, шеф на музея в Карлово. Изложбата може да се види до 18 юли 2022 година

На 9 юли 2022 година беше показан том 17 от годишника „ Българско възобновление “, издание на Регионален исторически музей в Ловеч. Томът съдържа документи, изнесени на Националната научна конференция „ Градът Ловеч като център на Българския централен революционен комитет, столица на Васил Левски и роден град на поборника Тодор С. Кирков “, която се организира през 2021 година Изданието бе показано от шефа на РИМ Ловеч Капка Кузманова, събитието бе в Художествената изложба „ Проф. Теофан Сокеров “.

Дора Чаушева от музея в Карлово показа „ Пътеводител по стъпките на Апостола “, публикуван на български и британски език. Изданието споделя за места, свързани с активността на Васил Левски. В двата раздела на 160-те страници научно е показано пребиваването на Апостола в Южна и Северна България.

За новооткрити документи приказва проф. Пламен Митев. Според него новите разкрития посредством османските архиви демонстрират, че организацията на Левски сплотява „ каймака на обществото “, т.е. младежи от междинната класа. Огромна държавна машина на империята е работила за залавянето на Левски. Всеки задържан българин е бил фотографиран. Освен това управляващите знаели за наличието на някои писма до Левски преди да стигнат до него. Това са дребни елементи, които обаче трансформират общата картина, сподели проф. Митев.

В края на събитието кметът Корнелия Маринова връчи на инж. Веселин Ружеков почетен плакет с облиците на Светите братя Кирил и Методий и живописна картина. Поводът бе заслугите му по реставрирането и ремонта на паметника на Васил Левски в Ловеч.

По-рано в съботния ден имаше работна среща в приемната в Бароковата къща във връзка 185 години от рождението на Васил Левски. Участваха ръководители на общинските комитети „ Васил Левски “, шефове на музеи от цялата страна и историци. Акцент бяха идни събития – до края на годината и през 2023 година, когато означаваме 150 години от гибелта на Левски. Три съществени мероприятия бяха набелязани – Дора Чаушева се ангажира с 85-годишнината от основаването на музея на Левски в Карлово, Георги Тренчев – с научна конференция в Благоевград и проф. Пламен Митев – с национална научна конференция в София.

Програмата в Ловеч продължава и през идващите дни, като приключва на 18 юли с гражданско поклонение в Къкринското ханчe, панихида за Апостола в храм „ Успение Богородично “ в Ловеч, гала пред паметника на Васил Левски и танцов театър на НЧ „ Бяла Анаста – 2016 година “ на пл. „ Т. Кирков “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР