С помощта на изкуствен интелект и суперкомпютри е открито съвсем

...
С помощта на изкуствен интелект и суперкомпютри е открито съвсем
Коментари Харесай

ИИ откри съвсем ново вещество, което може да намали употребата на литий в батериите

С помощта на изкуствен интелект и суперкомпютри е намерено напълно ново вещество, което може да понижи използването на литий в батериите, предава BBC, представена от " Блумбърг България ".

Откритията са направени от Microsoft и Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (Pacific Northwest National Laboratory - PNNL), която е част от Министерството на енергетиката на Съединени американски щати. Според учените материалът може да понижи потреблението на литий с до 70%. След откриването му новият материал е употребен за зареждане на електрическа крушка.

Изследователите на Microsoft използваха изкуствен интелект и суперкомпютри, с цел да лимитират 32 милиона евентуални неорганични материали до 18 обещаващи претенденти за по-малко от седмица - развой на асортимент, който би лишил повече от две десетилетия, с цел да се извърши благодарение на обичайните лабораторни проучвателен способи.

Процесът от основаването до създаването на работещ първообраз на батерия лиши по-малко от девет месеца.

Двете организации реализираха това благодарение на модернизиран изкуствен интелект и високопроизводителни калкулации, които съчетават огромен брой компютри за решение на комплицирани научни и математически задания.

Изпълнителният вицепрезидент на Microsoft Джейсън Зандер съобщи пред BBC, че една от задачите на софтуерния колос е да „ компресира 250 години научни открития в идващите 25 “.

„ Смятаме, че сходна технология ще ни помогне да го създадем. Това е методът, по който този вид просвета ще се прави в бъдеще “, споделя той.

Проблемът с лития

Литият постоянно е именуван „ бяло злато “ поради пазарната си стойност и сребристия си цвят. Той е един от основните съставни елементи в акумулаторните акумулатори (литиево-йонни батерии), които зареждат всички типове транспортни средства - от електрически автомобили до смарт телефони.

Според Международната организация по енергетика с повишаването на потребността от метал и търсенето на електрически автомобили светът може да се сблъска с дефицит на материала още през 2025 година

Освен това съгласно Министерството на енергетиката на Съединени американски щати търсенето на литиево-йонни акумулатори ще се усили до 10 пъти до 2030 година, тъй че производителите непрестанно построяват фабрики за акумулатори, с цел да не изостават.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР