С полагане на венец пред Паметника на загиналите медицински чинове

...
С полагане на венец пред Паметника на загиналите медицински чинове
Коментари Харесай

ВМА отбеляза 145 г. от създаването на Военномедицинската служба на България

С полагане на венец пред Паметника на починалите медицински чинове управлението на Военно-медицинска акадения и курсанти-военни лекари означиха 145-ата годишнина от основаването на Военномедицинската работа на България. Това оповестиха от пресслужбата на ВМА.

За рождена дата на Българската военномедицинска работа се счита 1 септември 1878 година, макар че някои създатели сочат 8 януари 1877 година, когато са назначени първите военни лекари към Българското опълчение. Именно на 1 септември 1878 година, обаче, е издадена заповед за назначение на доктор Константин Бонев за шеф на новосъздадената военномедицинска част към Българската земска армия.

„ Ако през днешния ден изглеждаме огромни, то е тъй като стоим на раменете на нашите предшественици, които са титани! ” е мотото на генерации военни медици. Именно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина, положили основите на редица диагностично-лечебни способи и звена, е една от първопричините за днешните триумфи на ВМА.

И към този момент повече от век българските военни медици остават правилни на положената клетва да служат на своя народ и войска. Неслучайно на алеята пред ВМА има монументи на заслужители военни лекари, дали своя принос за развиването на медицината в България. А хилядите избавени помнят и професионализма, и саможертвата на българските военни лекари и сестри.

На днешния празник бе и първата среща на новоприетия випуск от специалността „ Военен доктор ” с началника на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

" На всички випуски преди вас съм казвал, че ние ще ви предоставим неповторими благоприятни условия, само че всичко е във вашите ръце. Мечтайте, осъществявайте концепциите си в точния момент и който е най-подготвен – най-добре ще успее в работата си. Поздравявам ви за избора, който сте създали и за предизвикването, което поемате, тъй като вие ще бъдете подложени на двоен напън – от една страна военната просвета, от друга – здравната. Ще се повторя, само че няма по какъв начин да не го кажа – вие сте специфични. Много малко ваши връстници биха се заклели пред знамето да служат на Родината. Благодаря ви ", съобщи началникът на ВМА.

Бъдещите лекари под пагон имаха опция да посетят част от водещите клиники освен на равнище ВМА, само че и в народен мащаб, влязоха в операционните зали, следиха проява от други курсанти във Военномедицинския симулационен подготвителен център, където също ще преминат образование.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР