С поклонение, с поднасяне на венци и цветя пред паметника

...
С поклонение, с поднасяне на венци и цветя пред паметника
Коментари Харесай

Поклонение и 3D фигура на Капитан Петко за Деня на Тракия в ...

С поклонение, с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Капитан Петко челник и пред монумента на Незнайния войник в Хасково стартира отбелязването на Деня на Тракия през днешния ден.

Десетки членове на две сдружения с потомци на тракийски българи - " Георги Сапунаров " и " Доган Хисар ", сведоха глави пред двата монумента. Цветя сервира и зам.-областният шеф Митко Петров

Ние би трябвало да се поучим от тази величава дата, на която България се сплотява като в един пестник за осбовождението на Тракия, Мизия и Македония ", сподели ръководителят на " Георги Сапунаров " Кирил Сарджев. Той напомни, че на днешната дата е рухването на Одринската цитадела и тя е оповестена за формален държавен празник на 23 март 2006 година

" Вечна популярност на героите от Одринската епопея!
Поклон пред героизма на бойците и офицерите от Десети пехотен родопски полк! ", писа във фейсбук профила си кметът Станислав Дечев. Преди това той сервира цветя пред паметника на прославеното военно формирование в парка до ДНА.



По-късно в Регионалния исторически музей бе изложена 3D фигура на Капитан Петко челник, облечен в носията и ямурлука на артиста Васил Михайлов от филм за именития поборник.



Изработеното на 3D принтер по достоверни фотоси копие в цялостен растеж е дело на 3D - дизайнера от Варна Калоян Василев. То ще бъде част от пътуващата експозиция " България - това са те! България - това си ти! " Проектът е на сдружението " Доган Хисар ", ​обясни членът на УС доктор Веселина Узунова. Амбицията е в изложбата да бъдат събрани фигурите на петима национални герои - Капитан Петко челник, Георги С. Раковски, Гоце Делчев, Васил Левски и Христо Ботев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР