С подписването на указа за назначаване на служебно правителство се

...
С подписването на указа за назначаване на служебно правителство се
Коментари Харесай

Радев: Служебното правителство слага край на проваления експеримент, наречен „сглобка”

С подписването на указа за назначение на служебно държавно управление се поставя завършек на един провален политически опит – по този начин наречената „ сглобка ”. Когато преди 10 месеца връчвах мандата на господин Денков, го приканих да не го осъществя поради антидемократичните поръчки в записа на съвещанието на Политическа партия. Въпреки това кабинетът беше основан и той се провали – от славолюбие и изгода. Взаимните обвинявания от довчерашните сътрудници във властта не ги разтоварва от отговорност. Това съобщи президентът Румен Радев в коридорите на Народното събрание минути преди служебният кабинет " Главчев " да постави клетва.

Той разяснява промяната на външния министър в служебния кабинет с думите: „ Г-н Главчев реши по този начин ".

„ Нека да е ясно – този длъжностен кабинет се основава за пръв път по новите положения в Конституцията. За разлика от всички служебни кабинети досега, аз по никакъв метод не съм се бъркал в кадровата политика и не нося отговорност за неговите дейности ”, акцентира президентът.

Радев сподели още, че са се чули доста апели за това да не издава декрет или да махне избрани имена от указа. „ Това в действителност са апели аз да наруша новите промени на Конституцията. Странно е, че те пристигнаха от политическите партии, които предизвикаха тези промени. Те нарекоха листата с евентуални министър председатели „ меню ”. Сега се мръщят на това, което им се сервира ”, разяснява президентът.

Той напомни, че ПП-ДБ предходната година са упорствали за промяната на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. " Доводите бяха, че според Конституцията, Министерският съвет е виновен за общественния ред и сигурността в страната, не президентът. Трябва да е ясно, че министър-председателят Главчев ще ръководи страната със своите министри, а не аз. Той има правото да избере своя екип и аз почитам това. Що се отнася до министър Калин Стоянов, в случай че аз трябваше да назначавам това служебно държавно управление, да го дефинирам, нямаше да го оставя за министър. За разлика от кабинета " Денков " нямаше и да го назнача ", разяснява още Радев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР