С песни, с кебапчета и игри любителите на планината отбелязаха

...
С песни, с кебапчета и игри любителите на планината отбелязаха
Коментари Харесай

С песни и кебапчета на Витоша честват организирания туризъм у нас

С песни, с кебапчета и игри феновете на планината означиха на Черни връх 127 години от началото на проведеното туристическо придвижване у нас. То е сложено от Алеко Константинов, като в похода на създателя на " Бай Ганьо " се включват 300 души, които потеглят от центъра на София и се изкачват на Черни връх.



В 9 часа тази заран стартираха походи за нанагорнище на Черни връх от хижа " Алеко ", от Златните мостове и от с. Железница. В същия час от билетния център на Националния замък на културата бе обещано началото на надпреварата по планинско тичане " Витоша рън 2022 ". То бе извоювано от един от най-хубавите планински бегачи у нас Шабан Мустафа, който взе дистанцията от НДК до чайната на Черни връх за 1 час и 48 минути.



Тон на тържествата и на положителното въодушевление на изкачилите през днешния ден Черни връх даде известният артист, тв и радиоводещ и музикален журналист Александър Александров. Талантливият реализатор е водещ на събитието за трета поредна година. 



В 11:00 " Библиобуса " на Столична библиотека дойде на хижа „ Алеко “, а по-късно бяха поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх.



Стотици са искащите, които се включиха в фамилния поход под надпис " Мама, баща и аз дружно на Черни връх ", проведен от Българския туристически съюз. Всяко семейство, изкачило върха, ще получи грамота на Българския туристически съюз. 



Председателят на Българския туристически съюз Венцислав Венев показа: " БТС е организацията, която ръководи 100-те национални обекта - неповторимо придвижване за България, което има над 24-25 хиляди участници всяка една година ".



Днес работят лифтовете Витошко Лале 1 и 2 от 9 до 16.30 часа. Кабинковият въжен превоз Симеоново е в ремонт и не работи. Крайградските рейсове до Витоша се движат на половин час от 8.00 до 20 часа.

Снимки: ДАНИ ЗЛАТАНЧЕВА
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР