С пълно мнозинство от 115 гласа "за" Народното събрание избра

...
С пълно мнозинство от 115 гласа "за" Народното събрание избра
Коментари Харесай

Парламентът избра Радослав Миленков за ръководител на Банковия надзор

С цялостно болшинство от 115 гласа "за " Народното събрание избра Радослав Миленков за подуправител на Българска народна банка и началник на ръководство "Банков контрол " с шестгодишен мандат. Гласуването стартира с показване на претендента от гуверньора Димитър Радев и мина без диспути в пленарната зала.

На 20 март Радослав Миленков показа своите хрумвания за бъдещата работа на ръководство "Банков контрол " пред Комисията за бюджет и финанси.

В своето ревю Миленков подчертава, че в кратковременен проект главен приоритет за него ще бъде съдействието с Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с възможното присъединение на страната ни към Банковия съюз и към валутния механизъм ERM II.

Разбира се, установяването на тясно съдействие с ЕЦБ и влизането в т.нар "чакалня на еврозоната " минават преди всичко през сполучливото привършване на прегледа на качеството на активите и стрес-тестовете в шест български банки - "УниКредит Булбанк ", "Банка ДСК ", ОББ, Първа капиталова банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк.

"Много е значимо да изградим нужната конструкция за непосредствено реализиране на надзорната активност на Българска народна банка в подтекста на надзорните пълномощия и практики на ЕЦБ ", акцентира той в ревюто си. Ясно е, че при реализиране на тясно съдействие с ЕЦБ, европейският регулатор ще поеме надзора над редовно значимите за пазара ни банкови институции.

Миленков акцентира също, че ще работи за рационализиране на процесите и процедурите за събиране, обработка и подаване към ЕЦБ на статистическа надзорна информация. "Без значение дали ще станем част от Банковия съюз на Европейски Съюз, ще е належащо непрекъснато и методично да се развиват процесите и процедурите на рисково основания контрол. Това включва задълбочени разбори и насърчаване на самостоятелни за всяка банка проекти за предварителна защита против рисковете от огромни и вътрешни заеми, за понижаване на уязвимостта от кредитен, лихвен и ликвиден риск ", добави той.

Като цяло целите на Радослав Миленков ще бъдат да продължи работата по проекта за промени в "Банков контрол ", създаден през 2015 година. "Не считам, че за разлика от 2015 година в този момент се постановат революционни промени - считам да работя за допълнение, продължение и надграждане. Приоритетите са ясно обрисувани от Българска народна банка, а и на равнище страна, с желанието за присъединение към Единния контролен механизъм и валутния механизъм ", означи Миленков.

Кой е Радослав Миленков

Радослав Миленков е магистър по финанси от УНСС, има дълготраен опит в банковата сфера. Започва кариерата си като инспектор в "Делойт и Туш ", след което стартира работа в "Първа капиталова банка като шеф на профилираната работа за вътрешен надзор. В ПИБ той стига до позицията на основен финансов шеф и член на управителния съвет на кредитната институция. Бил е част от надзорния съвет Унибанка АД в Скопие и член на одитния комитет на Първа капиталова банка - Албания. През 2011 година Миленков стартира работа в "Изи Асет Мениджмънт " първо като пълномощник, а след това като основен изпълнителен шеф. Между 2012-а и 2014 година Радослав Миленков е член на УС на Общинска банка.

От ноември 2014-а Миленков е назначен от Министерския съвет за ръководител на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. Той остана на този пост до номинацията му за подуправител на Българска народна банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР