С пълно мнозинство комисията по култура към Общинския съвет утвърди

...
С пълно мнозинство комисията по култура към Общинския съвет утвърди
Коментари Харесай

Присъждат голямата награда Варна на археологът Александър Минчев

С цялостно болшинство комисията по просвета към Общинския съвет утвърди номинациите за премия " Варна “ за 2022 година Тазгодишният притежател на огромната премия ще бъде археологът Александър Минчев за дългогодишната му работа и цялостния му теоретичен принос към националната просвета в региона на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.

В раздел " Литература “ оценката е за екипа на Държавния списък във Варна за дейната му будителска работа през интервала на пандемичните ограничавания.

Номинирани в категория " Изобразителни изкуства “ са Цветан Кръстев за огромната му ретроспективна галерия " Автогейм “ и екипът на изложба " Арт Маркони “ за реализирането на художествения план " Портрет на Варна в 100 живописни платна “, обединил креативните визии на 40 художници.

Три са номинациите в раздел " Театър “. Индивидуалният приз отива при артиста Стоян Радев за превъплъщението му в облика на Салиери в постановката " Амадеус “ от Питър Шафър. Признание получават и екипите на Драматичния спектакъл " Стоян Бъчваров “ и на Държавния куклен спектакъл за високия им професионализъм при основаването надлежно на представлението " Тютюн “ и на спектакъла за възрастни " Гларус ретро кабаре “, отдаден на " Варна – 100 години курортен град “.

В раздел " Опера “ номинация получава екипът на Държавна опера – Варна за осъществената огромна продукция-мюзикъл " Цар Лъв “.

Призьор в раздел " Архитектура “ е арх. Владимир Попов, отличен за значителния му принос в опазването на архитектурното завещание и за архитектурното създаване на образа на Варна.

В раздел " Журналистика “ самопризнание получават фотожурналистът Красимир Делчев за независимата му галерия " Животът в кадър “ и екипът на Регионален ефирен център – Варна – за високия професионализъм при отразяване на културните събития в града и  популяризирането на културата и изкуството на Варна в народен ефир посредством предаването " Линия Култура “.

В разделите " Музика “, " Танц “ и " Кино “  тази година няма номинации.

Предложенията би трябвало да бъдат гласувани и от Общинския съвет.

По традиция премия " Варна “ ще бъде връчена в навечерието на 24 май –  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР