С пълен резервоар на автомобил, задвижван с газ, може да

...
С пълен резервоар на автомобил, задвижван с газ, може да
Коментари Харесай

След 5 г. зареждането на електромобилите може да отнема само 10 минути

С цялостен контейнер на автомобил, задвижван с газ, може да се изминат приблизително 650 км, а зареждането лишава минути. След цялостно зареждане на електрически автомобил най-вероятно той ще измине сред 300 и 500 км, а зареждането може да отнеме от 15 до 30 минути, преди да потегли още веднъж на път.

Това е едно от главните провокации, пред които са изправени политиците и автомобилните компании, опитващи се да усилят разпространяването на електрическите автомобили: скептично настроени консуматори, които са подготвени да намерят всякаква причина да не преминат към електричество.

В отчет, оповестен тази седмица, държавни откриватели обявиха, че са разкрили метод за зареждане на батериите на електрическите автомобили до 90% единствено за 10 минути. Според учените този способ евентуално ще се наложи на пазара след пет години, само че ще означи фундаментална смяна, както заяви " Вашингтон пост ".

" Целта е да се доближим доста, доста до времената, когато ще го видите на бензиностанцията ", сподели Ерик Дюфек, водещ създател на проучването и академик от Националната лаборатория в Айдахо, проучвателен център, ръководен от Министерството на енергетиката.

Докладът се появява в миг, когато администрацията на Байдън се заема с сложна задача: да се опита да откаже Америка от колите с гориво и да ги насочи към електрическите транспортни средства. Въпреки че в напъните се влагат милиарди долари, електрическите транспортни средства към момента се считат за елитарни, ненадеждни и тромави за зареждане, което кара хората да се двоумят дали да ги сменят.

Понастоящем производителите на коли и публичните станции за зареждане употребяват няколко типа зарядни устройства, които оферират разнообразни равнища на време за зареждане. Най-бавните, известни като зарядни станции от равнище 1, могат да презаредят батерията на електрически автомобил за 40 до 50 часа, съгласно данни на Министерството на превоза на Съединени американски щати. Някои от най-бързите, известни като зарядни устройства на непрекъснат ток, могат да заредят батерията до 80% за 20 минути до един час.

Обширната мрежа от суперзарядни устройства на Tesla може да обезпечи 300 км заряд за 15 минути, оповестиха от компанията. Но оборудването, което тя употребява, я прави недостъпна за други електрически транспортни средства в Съединени американски щати. (По-късно тази година Tesla ще пусне съоръжение за суперзареждане, което водачите на коли, които не са от Tesla, ще могат да употребяват, се споделя в изказване на Белия дом от юни).

Но през последното десетилетие конкуренцията за суперзареждане на електрически транспортни средства се сблъска с трудности. Проблемът е в деликатния баланс сред опитите за по-бързо зареждане на батерията на електрическия автомобил, само че не и толкоз бързо, че да нанесе дълготрайни вреди на батерията или да изиграе роля в причиняването на детонация. Бързото зареждане на батериите на електрическите транспортни средства може да докара до увреждане, което да понижи продължителността на живота на батерията и нейната продуктивност, настояват учените.

" Когато сте ги получили за пръв път, батериите са били страхотни, само че след няколко години или няколко цикъла на зареждане, те не се показват толкоз добре ", споделя Ерик Д. Уахсман, шеф на Института за енергийни нововъведения в Мериленд, организация за енергийни проучвания към Университета на Мериленд.

За да се опитат да решат този проблем, Дюфек и екипът му употребяват машинно образование, с цел да схванат по какъв начин стареят батериите при бързо зареждане. Алгоритъмът им е подготвен да проучва 20 000 до 30 000 точки данни, които демонстрират какъв брой добре се зарежда батерията и дали тя старее или деградира.

Методите, които са разкрили, могат да заредят батерията на електрически автомобил до 90% за 10 минути, споделя Дюфек, само че се надяват да реализират по-добри резултати. През идващите пет години екипът на Дюфек ще се стреми да откри метод за зареждане на батериите до 30 км в минута, което надалеч ще надмине индикаторите на най-ефективните суперзарядни устройства, които се движат към 15-20 км в минута.

" Мисля, че можем да стигнем до такава степен ", споделя Дюфек.

Има и други проблеми, пред които е изправена промишлеността. J.D. Power and Associates съобщи, че доста клиенти на електрически автомобили не са удовлетворени от публичните станции за зареждане, най-много тъй като устройствата се повреждат или са отвън строя.

" Всички знаят, че пейзажът на бензиностанциите е фокусиран върху удобството - леснодостъпни, бързи зареждания и бързи комфортни детайли ", сподели Брент Грубер, изпълнителен шеф на световния авто отдел в J.D. Power. " Без значение какъв брой бързо се зарежда техният автомобил, притежателите на електрически автомобили към момента показват, че се нуждаят от повече благоприятни условия за неща, които да вършат по време на всяка сесия на зареждане, с цел да покачат удобството и да запълнят времето на престой. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР