S&P 500 се понижи в петък, записвайки най-лошия си месец

...
S&P 500 се понижи в петък, записвайки най-лошия си месец
Коментари Харесай

Още един лош септември за фондовите пазари приключи с 4,9% спад за S&P 500

S&P 500 се намали в петък, записвайки най-лошия си месец от началото на 2023 година, до момента в който вложителите в Съединени американски щати са изправени пред вероятността по-високите лихвени проценти да се задържат за по-дълго време.

Скорошният скок в доходността на дълготрайните държавни облигации даде на вложителите опцията да печелят възвръщаемост без толкоз огромен риск, колкото на фондовия пазар. Това оказа помощ за намаление на акциите за седмицата, месеца и тримесечието, завършили в петък.

S&P 500 се е намалил с 4,9% през септември, което е най-лошият месец за необятния показател от декември 2022 година По време на комерсиалната сесия в петък показателят се намали с 0,3%, индустриалният Dow загуби 0,5%, или към 159 пункта, а софтуерният Nasdaq Composite добави 0,1%.

„ Септември нормално е неприятен месец и тази година това още веднъж се оказа правилно “, споделя Майкъл Фар, създател на компанията за ръководство на вложения Farr, Miller & Washington, представен от The Wall Street Journal.

S&P 500 е нагоре с 12% за годината, което е спад от близо 20-процентния връх, маркиран в края на юли 2023 година

Междувременно доходността на облигациите се увеличи, защото вложителите имат вяра, че Федералният запас ще остави лихвените проценти високи в лицето на изненадващо стабилната стопанска система на Съединени американски щати. Трейдърите в този момент дават 50% възможност Фед да понижи референтната си рента под настоящото ѝ равнище до срещата си идващия юни, съгласно инструмента FedWatch на CME Group. Това е спад от 77% преди месец.

Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на Съединени американски щати се откри в петък на 4,572% по отношение на 4,090% в края на август. Това е най-голямото ѝ едномесечно нарастване от септември 2022 година, съгласно пазарните данни на Dow Jones.

Тази динамичност на пазарите се случва даже на фона на обнадеждаващите данни за инфлацията.

В петък стана ясно, че пожеланият от централната банка измерител на инфлацията, показателят на цените на персоналните потребителски разноски, се е повишил с 0,4% през август по отношение на предходния месец. Основните цени, изключващи променливите категории храна и сила, са се повишили с 0,1% - най-слабото месечно нарастване от 2020 година

Технологичните акции са измежду най-силно засегнатите от покачването на лихвените проценти. Акциите на Apple са паднали с 8,9% през септември, а тези на Nvidia са се сринали с 12%. Те остават нагоре надлежно с 32% и 198% за 2023 година

Енергийните акции са единствените от 11-те бранша на S&P 500, които завършват септември с растеж от 2,5% за месеца, задвижен от покачването на цените на петрола. Глобалният референтен недопечен Брент се е покачил с 9,7% за месеца до 95,31 $ за барел. Акциите на Exxon Mobil са поскъпнали с 5,7% през септември, а тези на Chevron са добавили 4,7%.

Сред зелените точки на пазара в петък бяха и акциите на Nike, които се покачиха с 6,7%, откакто колосът за спортно облекло надмина упованията на Wall Street за облагите си.

Анализаторите чакат облагите на фирмите от S&P 500 да останат съвсем непроменени за третото тримесечие и да набъбнат с 1,1% за 2023 година С взор към идната година някои чакат облагите да набъбнат с 12%, само че защото покачванията на лихвените проценти от Фед ще продължат да се отразяват на стопанската система, тази прогноза наподобява прекомерно оптимистична за други вложители.

Основните борсови показатели на пазарите в Европа и Азия също се намаляват за месеца. Stoxx Europe 600 е паднал с 1,7% през септември. Японският Nikkei 225 се е намалил с 2,3%, а Hang Seng в Хонконг отстъпва с 3,1%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР