С опасен покрив, който може да се срути върху главите

...
С опасен покрив, който може да се срути върху главите
Коментари Харесай

Храм в дупнишкото село Бистрица посреща вярващите с дупка в покрива

С рисков покрив, който може да се срути върху главите на миряните, храмът в дупнишкото село Бистрица посреща следващ Великден и своя 120-годишен празник. Сумата за ремонта е непостижима за хората в Бистрица, които даже организирали дарителска акция и събрали към 2000 лв.. Нужни са над 360 хиляди.

И тази година работа за Великден в черквата ще има, макар рисковия покрив, който може да рухне върху главите на миряните.

" Ние храма няма да го затвориме, ние ще продължаваме да си служиме, все пак, Бог да ни каже, това е решението, няма на друго какво да разчитаме ", споделя отец Георги Гелов.

Преди две години при ремонт за премахване на напукана мазилка в храма, отец Георги Гелов открива, че носещите греди на черквата са изгнили съществено. Консултирал се с двама архитекти и строителен инженер. Заключението: Сградата е рискова, с риск от сриване.

От години и кръстът върху купола на черквата е накривен на една страна и при всяко леко земетресение се накланя още. Храмът обече не затваря порти нито в делник, нито в празник.

Отец Георги има потребност от помощ за правенето на план за ремонт на покрива, с който да кандидатства за финансиране по някоя от европейските или национални стратегии. Жителите на Бистрица не губят вяра, че по Великден стават чудеса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР