С около 25% затлъстели над 18 г. България заема незавидното

...
С около 25% затлъстели над 18 г. България заема незавидното
Коментари Харесай

25 на сто от българите са със затлъстяване

С към 25% затлъстели над 18 година България заема нежеланото десето място в Европа. Българките със затлъстяване са 24,3%, а мъжете - 25,5%. С наднормено тегло са 54,4% от дамите у нас и близо две трети от мъжете, заяви в навечерието на Световния ден за битка със затлъстяването (11 октомври) началникът на Клиниката по ендокринология в Александровска болница проф. Здравко Каменов. Най-много хора със затлъстяване има в Германия, Финландия, Унгария, а минимум - в Италия, Норвегия, Швейцария.

Проф. Каменов цитира данни, съгласно които редуцирането на телесното тегло с 5 до 10% внезапно понижава риска от диабет вид 2. Некачествените храни, обездвижването, стресът, незадоволителният сън са съществени аргументи за повишение на телесното тегло, изясни доцент Пламен Попиванов. Няма хапче, което човек да вземе и да отслабне, в случай че продължава да яде щедро и да не се движи, безапелационна е доктор Наталия Темелкова. Тя напомни, че питателните привички се основават в фамилията. Всеки ден човек би трябвало да извърви 10 000 крачки и да има най-малко 8 часа сън.

Медиците са безапелационни, че затлъстяването не е независимо заболяване, а води до 195 други заболявания. При хората със затлъстяване честотата на сънна апнея е 45%, а депресията - 55%. За 13 онкологични болести отговорно е още веднъж затлъстяването. Около 7% загуба на тежестта води до 58% понижаване на случаите на диабет вид 2. Намаляването на тежестта с 5% може да понижи риска от сънна апнея с 80%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР