С около 25% затлъстели над 18 г. България заема незавидното

С около 25% затлъстели над 18 г. България заема незавидното ...

25 на сто от българите са със затлъстяване.


С около 25% затлъстели над 18 г. България заема незавидното десето място в Европа. Българките със затлъстяване са 24,3%, а мъжете - 25,5%. С наднормено тегло са 54,4% от жените у нас и близо две трети от мъжете, съобщи в навечерието на Световния ден за борба със затлъстяването (11 октомври) началникът на Клиниката по ендокринология в Александровска болница проф. Здравко Каменов. Най-много хора със затлъстяване има в Германия, Финландия, Унгария, а най-малко - в Италия, Норвегия, Швейцария. 

Проф. Каменов цитира данни, според които редуцирането на телесното тегло с 5 до 10% рязко намалява риска от диабет тип 2. Некачествените храни, обездвижването, стресът, недостатъчният сън са основни причини за повишаване на телесното тегло, обясни доц. Пламен Попиванов. Няма хапче, което човек да вземе и да отслабне, ако продължава да яде обилно и да не се движи, категорична е д-р Наталия Темелкова. Тя припомни, че хранителните навици се създават в семейството. Всеки ден човек трябва да извърви 10 000 крачки и да има поне 8 часа сън.

Медиците са категорични, че затлъстяването не е самостоятелно заболяване, а води до 195 други болести. При хората със затлъстяване честотата на сънна апнея е 45%, а депресията - 55%. За 13 онкологични заболявания виновно е отново затлъстяването. Около 7% загуба на теглото води до 58% намаляване на случаите на диабет тип 2. Намаляването на теглото с 5% може да намали риска от сънна апнея с 80%. 

Източник: duma.bg