С около 20% повече са жалбите срещу онлайн търговци за

...
С около 20% повече са жалбите срещу онлайн търговци за
Коментари Харесай

КЗП: 20-процентен ръст на жалбите срещу онлайн търговци

С към 20% повече са жалбите против онлайн търговци за деветте месеца на тази година по отношение на същия интервал на предходната, заяви ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в Новините на ТВ+. Увеличаването на недоволствата е директно обвързвано с продължаващия растеж на електронната търговия, а засяганите проблеми са главно неспазване периода за доставка и отвод на търговеца да одобри назад стоката след практикуване в 14-дневен период на даденото от закона право.

„ За всеки един съответен случай е добре да се произнасяме и да има наказания, тъй като може да стане симптоматично, изключително поради обстоятелството, че доста се усилва размерът на тази търговия и хората все по-често прибягват към този комфортен и относително наличен прийом да си пазарят най-различни неща ”, разяснява ръководителят на КЗП.

„ Често пъти, когато се преглеждат предложения в онлайн пространството, потребителите съвсем механично подвигат телефона, обаждат се, обясняват някои въпроси по отношение на качеството на стоката и така нататък, в което няма нищо неприятно. Но по-късно, те я поръчват в границите на този телефонен диалог. Това не трябва да се прави, тъй като след това доста мъчно би могло да се потвърди – когато този консуматор стане по някакъв метод жертва на нелоялна комерсиална процедура – какво се е случило и надлежно ние, като надзорен орган, да се притечем на помощ и да отстояваме правата му ”, предизвести Маргаритов.

Председателят на КЗП уточни, че „ във всички онлайн магазини има разнообразни и задоволително надеждни начини за поръчка и когато потребителят се възползва от тях, по-късно той разполага с доказателства за това по кое време я е направил, какво си е поръчал, на каква цена, какъв е бил срокът за доставка и прочие – всичко това, което на нас ще ни послужи да върнем лентата обратно и да установим къде тъкмо и по чия виновност (обикновено на тези, които оферират стоките) нещо се е объркало и потребителят е останал отчаян ”.

„ Комисията може да бъде потребна и при покупко-продажби, осъществени на територията на Европейския съюз посредством функциониращия към нея Европейски потребителски център ”, сподели още Маргаритов. Той изясни, че хората биха могли и непосредствено да се обръщат към това бюро, което обменя информация с аналогичните си структури в съответната страна, от която е осъществено нарушаването или където е регистриран даденият уебсайт. „ По-сложна е обстановката с онлайн магазините, които са основани в страни отвън Европейския съюз и каквито много постоянно са употребявани от потребителите за извършване на покупки ”, обърна внимание ръководителят на КЗП. И предизвести да се има поради, че разпоредбите за онлайн търговията в страните отвън Общността могат да се подчиняват на друг нормативен ред: „ Например, не безусловно да е нарушаване, че правото на отвод можете да го упражните в по-кратък период, че времето за доставка ще е по-дълго и прочие ” Той добави, че има и „ подправени ” търговци, които целят да съберат парите на потребителите, да не доставят никакъв артикул и да изчезнат. „ За тези случаи предлагаме хората да се концентрират върху няколко съществени момента. Да има постоянно сигурни координати за противоположна връзка с търговеца, да задават контролни въпроси при неясноти и подозрения и да се отхвърлят от покупка, когато им се коства, че нещо не е напълно наред ”, приключи Маргаритов.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР