С огромно забавяне държавата най-сетне назначи ръководители на предприятието Български ВиК

...
С огромно забавяне държавата най-сетне назначи ръководители на предприятието Български ВиК
Коментари Харесай

Бивш шеф на "Софийска вода" оглавява държавния ВиК холдинг

С голямо закъснение страната най-накрая назначи ръководители на предприятието " Български ВиК холдинг “ ЕАД. Холдингът бе създаден с правителствено решение през януари. Министрите откъснаха 1 млрд.  лв. от бюджета, с цел да ги налеят в капитала му. С близо 4 месеца забавяне е ясно кой ще ръководи държавния мастодонт.

Иван Иванов, ръководител на Българската асоциация по водите, който помним и като основен секретар и началник на  " Софийска вода ", е определен за председател на УС на „ Българския ВиК холдинг “. В управата влизат още някогашният шеф на ВиК Шумен Илиян Илиев и Венцислав Тодоров, някогашен началник на регион Самоков на ВиК София. Илиев ще е и действен шеф.  

Управителният съвет е бил определен през днешния ден от Надзорния съвет на холдинга. Членовете на надзора са назначени от министъра на районното развиване Петя Аврамова, която се явява принципал на предприятието. Председател на Надзорния съвет е проф. Николай Лисев – учител и началник на катедра „ Хидравлика и хидрология “ в Университета по архитектура, строителство и геодезия.  В надзора влизат  двама представители на Министерство на регионалното развитие - Юра Йорданова - Витанова, която ще бъде заместник-председател, и Атанас Бояджиев. Останалите членове на Народно събрание са Галин Желев от Министерство на финансите и проф. Румен Арсов – учител в катедра „ Водоснабдяване и канализация “ на УАСГ. 

Решението за основаване на държавен ВиК холдинг пристигна напълно изведнъж първоначално на годината. Изненада бе и щедростта на кабинета, който откъсна 1 милиарда лв. от бюджета, с цел да ги налее в капитала на ЕАД-то. Колосалният разход въобще не бе очакван в бюджет 2020.  Самото създаване на новата конструкция бе ненадейно, защото  години наред властта ни обясняваше по какъв начин се прави водна промяна благодарение на Световната банка, която планува ВиК сдруженията в цялата страна да се сплотяват и да основават водни асоциации.  През януари обаче внезапно всички ВиК компании в България се оказаха с обща шапка - въпросния държавен холдинг. 

ВиК чудото занапред ще бъде записано в Търговския указател. 

 При основаването му от държавното управление обясниха, че новата конструкция е от основно значение за развиването на ВиК бранша. " С холдинга ще се подобрят координацията и контролът в ръководството на ВиК сдруженията. Холдингът няма да разпорежда процедури по публични поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020 – ВиК сдруженията остават независими юридически лица, бенефициенти са по оперативната стратегия ", разясниха от осведомителната работа на Министерски съвет..
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР