С огромно мнозинство от 571 гласа за“ Европейският парламент одобри

...
С огромно мнозинство от 571 гласа за“ Европейският парламент одобри
Коментари Харесай

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

С голямо болшинство от 571 гласа „ за “ Европейският парламент утвърди промени на инструкция, с които органите, способени за предотвратяването, разкриването, следствието или наказателното гонене на тежки закононарушения, получават достъп до централизираните регистри на банковите сметки посредством системата за взаимосвързаност (BARIS) и ще бъдат улеснени при потреблението на записи за покупко-продажби. 

Като докладчик от страна на Екологичен потенциал българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев посочи, че законодателните промени обезпечават усъвършенстван и по-бърз достъп до финансова информация, а това е от решаващо значение за успеваемостта на наказателните следствия, сполучливото следене и следващо конфискуване на средствата и облагите от незаконна активност.

„ Мерките са изключително значими при следствия против проведената престъпност, киберпрестъпността, изпирането на пари и финансирането на тероризма. Практиката досега демонстрира, че финансовите и кредитните институции, в това число доставчиците на услуги за криптоактиви, дават на способените органи записи за покупко-продажбите в разнообразни формати. Това затруднява трансграничните следствия, защото не може незабавно да се премине към обработка и разбор на данните “, разяснява Емил Радев.

Той обясни, че с промените в директивата ще се подсигурява по този начин нужната оперативна съгласуемост.

„ Различията във форматите, които се употребяват за даване на записи за покупко-продажби, към този момент няма да бъдат спънка и достъпът на способените органи до финансова информация и информация за банкови сметки ще бъде улеснен. Така ще подобрим съдействието сред звената за финансово разузнаване и самия потенциал на способените органи за попречване, откриване, следствие или наказателно гонене на тежки закононарушения “, заключи евродепутатът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР