С оглед на престоящата сухопътна офанзива Израел призова над 1

...
С оглед на престоящата сухопътна офанзива Израел призова над 1
Коментари Харесай

Журналист от Газа: Никой не разбира какво се случва

С оглед на престоящата сухопътна атака Израел прикани над 1 милион души да изоставен северните елементи на линията Газа, включително и град Газа. Един от тях е Хазем Балуша, който сега е в бежанския лагер Нусейрат в южната част на анклава.

Дъждовни води: Каквовидяхте, когатотрябвашеданапуснетедомасивградГаза?

Балуша: Объркано и безредно е. Никой не схваща какво се случва. Когато излязох от моя град - Газа, видях дълги опашки от коли, хора с матраци на покривите на колите, деца в колите. Някои хора вървят пешком, тъй като нямат друго средство за превоз. Видях хора на каруци с магарета да се придвижват на юг. Видях разрушени високи здания в разнообразни региони. Някои региони не разпознах поради разрушенията. Навсякъде има парчета и прахуляк.

Цялата Газа е потънала в мрак. Няма електричество, нито вода. Интернетът е доста стеснен в някои региони. Има опашки за всичко - в пекарните, магазините за хранителни артикули. Едва съумяваме да споделяме, тъй като телефоните не работят обикновено, сигналът е доста слаб и всички хора се пробват да се обадят.

" Видях дълги опашки от коли, хора с матраци на покривите на колите, деца в колите " Снимка: Mohammed /dpa/picture alliance

Видях голям брой хора, които се местят - от града, от северната част към южната. Някои от тях са настанени в учебни заведения, а други са на улицата и питат дали има къде да се подслонят. Пред мен сега виждам хора, които се пробват да изпълнят галони с вода, тъй като в постройките и къщите няма вода. Те не могат елементарно да употребяват тоалетната без вода. Аз самият не съм се къпал от пет дни. Мириша доста неприятно.Храната е доста лимитирана.

Дъждовни води: Каква е ситуацията там, където сте сега?

Балуша: Тук, в Нусейрат, трафикът е по-интензивен. Хората вървят повече пешком, в сравнение с други места, които съм виждал. Има дефицит на гориво. В бензиностанциите няма такова. Спрях на доста бензиностанции, с цел да заредя колата си. Разполагах единствено с лимитирано количество бензин и едвам стигнах от град Газа до този регион. Всички споделят: Няма гориво, няма бензин тук, проверете на друга бензиностанция. Общественият превоз не работи.

Хиляди търсят леговище в бежанския лагер НусейратСнимка: Hatem Moussa/AP/picture alliance

Понякога виждам хора да спят или просто да седят в колите си. Те носят каквото могат. Видях хора, които включват генератори, с цел да зареждат телефоните и портативните си акумулатори.

Дъждовни води: Как бихте описали отношението на хората в близост?

Балуша: Хората са ядосани и обезверени. Те не знаят какво се случва и какво следва. Мнозина ме питат дали се водят договаряния за преустановяване на огъня или нещо сходно. Основното, към което се стремят, е да останат живи и в сигурност. Но никой не знае дали това място е безвредно или не. Затова някои слушат радиостанциите, с цел да получат някакви вести и да чуят какво се случва. Всичко това е безумно.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР