С оглед на климатичните промени, които увеличават броя на случаите

...
С оглед на климатичните промени, които увеличават броя на случаите
Коментари Харесай

Ваксина срещу лаймската болест

С оглед на климатичните промени, които усилват броя на случаите на лаймска болест, пренасяна от кърлежи, производителят на медикаменти Valneva залага на ваксина, защото гледа оттатък разочароващите продажби на своята инжекция за Коронавирус.

Въпреки че Valneva си обезпечи регулаторно утвърждение от Европейския съюз и Англия, и двете страни се отхвърлиха от контракти на обща стойност над един милиард $, което докара до понижаване на цената на акциите на Valneva с близо 40% през последните шест месеца.

Френската компания беше рекламирала своята ваксина COVID-19 като обичайната опция за хора, които са отказали инжекции, основани на по-новите технологии за месинджър РНК (mRNA), които учат клетките по какъв начин да създават протеин, който да провокира имунен отговор.

Но за разлика от ожесточената конкуренция с огромни интернационалните производители на медикаменти като Pfizer, Moderna и AstraZeneca за стартиране на ваксини за битка с пандемията от коронавируси, няма одобрени противници нито за лаймската болест , нито за чикунгуня.

Според Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, защото изменението на климата води до по-дълги лета и по-меки зими в доста елементи на света, в това число в Европа и Северна Америка, инфекциите, които се популяризират посредством така наречен вектори, като кърлежи и комари, се усилват.

Главният изпълнителен шеф на Valneva Томас Лингелбах съобщи, че се следи доста нарастване на разпространяването на векторите, причиняващи болести. " Глобалното стопляне сигурно е основен фактор - в случай че не и движеща мощ ", сподели той в изявление.

Компанията, основана в Сен Ерблен, в покрайнините на Нант в Югозападна Франция, се приготвя да стартира късен стадий на изпитване върху хора на пробната си ваксина против лаймска болест и скоро ще показа имунизацията си против чикунгуня за утвърждение в Съединени американски щати след сполучливо изследване на късен стадий.

Изпитването на имунизацията против лаймска болест ще стартира през идващите седмици , като в него ще вземат участие минимум 5000 души на възраст над пет години.

Лаймската болест нормално се предизвиква от кърлежи с размера на мак , които придвижват бактерията. Въпреки че множеството ухапвания не водят до зараза и не всеки инфектиран човек има присъщ обрив, някои откриват по-късно, че са заболели.

Но до този миг общоприетото антибиотично лекуване може да стане неефективно и в случай че не се лекува, някои пациенти могат да развият съществени затруднения, в това число инфектиране на мозъка.

Чикунгуня се популяризира посредством захапване от инфектиран комар, най-вече в разрастващите се страни, в това число Африка, Азия и Индийския субконтинент.
Макар и рядко да е с съдбовен излаз, вирусното заболяване се характеризира със мощни болки в мускулите и ставите, които могат да продължат месеци или години.
Ако бъде утвърдена, Valneva има намерение да продава своята ваксина против чикунгуня като ваксина за пътешестване в развитите страни и за популацията в страните с ниски и междинни приходи. Анализаторът на Rx Securities Самир Девани чака пиковите продажби да доближат 250 млн. $.

Valenva чака, че в случай че имунизацията против лаймска болест, известна като VLA15, е сполучлива, тя ще генерира годишни продажби в международен мащаб в размер на 1 милиарда $ , като се имат поради възходящите популации на кърлежи, възходящите равнища на инфекции и честотата на дълготрайните затруднения.

Това би могло да се окаже трансформиращо за Valneva, която предходната година генерира 350 млн. евро доходи.

Пандемията от COVID-19 и неотдавнашните огнища на маймунска едра шарка отвън Африка, където тя е ендемична, ускориха интереса към имунизациите за инфекциозни заболявания измежду производителите на медикаменти и вложителите.

Ендемичните заболявания, които са хронични или склонни към остри периодически епидемии, са главно предизвикателство за публичното здраве в развиващия се свят и " голяма опция " за производителите на ваксини, споделя Дейвид Пинигър, управител на фонд за опазване на здравето в Polar Capital.

Това е отразено в портфейла на фонда, който включва акции на Valneva, AstraZeneca и Bavarian Nordic, която създава главната утвърдена ваксина против маймунска едра шарка.

През юни Valneva получи сериозен подтик, когато Pfizer закупи 8,1% дял за 90,5 млн. евро (92 млн. долара), с цел да създава взаимно ваксина против лаймска болест.

VLA15 на Valneva не е първата ваксина против лаймска болест, която се създава . През 1998 година SmithKline Beecham, която по-късно се трансформира в GSK, получи утвърждение от Съединени американски щати за своята ваксина LYMErix.

Но провокациите, в това число хладната рекомендация на основен съвещателен комитет в Съединени американски щати, неоснователните опасения за сигурността и възходящите настроения против имунизациите, доведоха до слаби продажби.

През 2001 година имунизацията генерира едвам 5 млн. $, а година по-късно е изтеглена от пазара.

Valneva и Pfizer залагат на това, че от този момент нещата са се трансформирали, защото сега в Европа и Съединени американски щати всяка година се записват половин милион случая на заразяване.

Надеждата е, че VLA15 може да помогне на хората, които живеят в селски региони и други места, където кърлежите са ендемични, споделя Лингелбах.

VLA15 е създаден по този начин, че да нападна голям брой варианти на бактерии, а освен един , какъвто беше казусът с LYMErix.

Освен това има по-добро научно схващане за лаймската болест, а известни персони, измежду които Джъстин Бийбър и Ейми Шумър , направиха обществено притежание битката си с нея.

" Тяхната дума има някаква тежест ", споделя Сам Телфорд, професор в университета " Tufts " , който оказва помощ за провеждането на клиничното изпитване на LYMErix.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР