С официално писмо Европейската комисия чрез Постоянното представителство на България

...
С официално писмо Европейската комисия чрез Постоянното представителство на България
Коментари Харесай

ЕК одобри Националната рамка за приоритетни действия за Натура 2000 за периода 2021 – 2027 г. на България

С публично писмо Европейската комисия посредством Постоянното посланичество на България в Брюксел уведоми Министерството на околната среда и водите, че Националната рамка за предпочитани дейности за Натура 2000 за програмния интервал 2021 – 2027 година на България (НРПД 2021 – 2027 г.) е утвърдена и предизвиква българските управляващи да подсигуряват, че всички разпознати стратегии за финансиране, по-специално Стратегическият проект на Общата селскостопанска политика, стратегиите по кохезионния фонд и районния фонд, и Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури отразяват по подобаващ метод потребностите и целите, избраните в НРПД за Натура 2000. С писмото си Европейската комисия удостоверява, че стратегическият документ за Натура 2000 е повсеместен и с нужното качество, с цел да извърши условията за предварителните условия на Европейския фонд за районно развиване.

НРПД 2021 – 2027 година съставлява инструмент за стратегическо многогодишно обмисляне за обезпечаване на изчерпателен обзор на нужни ограничения за ръководството на мрежата „ Натура 2000 “ в България и свързаната с нея екологична инфраструктура. Включени са 74 административни и консервационни ограничения за опазване и/или възобновяване на удобен природозащитен статус на естествените местообитания и типовете от интерес за България и Европейския съюз, като в същото време взема под внимание икономическите, обществените и културните условия, както и районните и локалните особености. Финансирането на ограниченията се обезпечава от Европейския фонд за районно развитие/Кохезионния фонд, Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския фонд за морско дело и риболовство, Механизма за възобновяване и резистентност и националния бюджет.

Стратегическият документ за „ Натура 2000 “ цели да обърне процеса на загуба на биоразнообразието, като дава приоритет на нужните ограничения за запазване на целеви типове и естествени местообитания по Директивата за птиците и Директивата за местообитанията на територията на мрежата „ Натура 2000 “. Това способства директно за използването на политиката и законодателството на Европейски Съюз освен в региона на двете природозащитни наставления, само че и във връзка с Стратегията за биоразнообразие до 2030 година, Европейския зелен пакт, Парижкото съглашение и Стратегията за горите на Европейски Съюз за запазване и акомодация на горите към климатичните промени.

НРПД 2021 – 2027 година е създадена с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014 – 2020 година Мерките в нея са разпознати от екип учени от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българската академия на науките, адвокати, икономисти, Географска информационна система специалисти, специалисти по работа със заинтригуваните страни.

Националната рамка за предпочитани дейности за Натура 2000 за интервала 2021 – 2027 година на България е налична ТУК. (Линк – )
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР