С общи усилия можем да направим прехода възможно по-плавен и

...
С общи усилия можем да направим прехода възможно по-плавен и
Коментари Харесай

МЕ: Активните дискусии за бъдещето на въгледобива продължиха със среща в Раднево

С общи старания можем да създадем прехода допустимо по-плавен и по-безболезнен за засегнатите. Около това мнение се сплотиха участниците в полемика, отдадена на бъдещето на енергийния комплекс „ Марица-изток “, която се организира по самодейност на „ Мини Марица–изток “ ЕАД в Раднево. В срещата участваха министърът на енергетиката Румен Радев, заместник-министър Красимир Ненов, заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева, регионалният шеф на Стара Загора Ива Радева, синдикалисти, представители на неправителствени организации, на научната общественост, компании от района и други заинтригувани лица, оповестяват от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

„ Това не са срещи, против които стои просто лист хартия. Има смисъл от същински диалог, обвързван с търсенето на други възможности и привличането на вложители. Смисленият диалог е да се търсят решения, удовлетворяващи допустимо максимален кръг от хора. “ Това сподели министърът на енергетиката Румен Радев пред участниците в полемиката. По неговите думи разговорът би трябвало да се води по този начин, че да имаме стабилно произвеждане в огромен мащаб и претовареност на хората.

Според изпълнителния шеф на „ Мини Марица-изток “ инж. Илза Чинкова един от главните проблеми в района е нуждата от по-добра връзка за идните събития, свързани с енергийната промяна и вероятностите пред комплекса.  Дискусията в Раднево е в отговор на тази нужда.

Основният интерес на участниците бе фокусиран върху бъдещето на заетите в комплекса и гарантирането на достойните им приходи. Перспективите за поетапно понижаване на въгледобива провокират терзание.

Около 1.15 милиарда евро са планувани от Фонда за обективен преход за трите въглищни района, само че тези средства са несъпоставими с нужните вложения за рекултивация и нов стопански образ. Заместник-министър Ненов подчертава, че нужните вложения наложително би трябвало да бъдат открити, тъй като става въпрос за околната среда, здравето на хората и бъдещето на нашите деца, с които компромис е неприемлив.

Предстои правене на интегриран проект за вложения в комплекс „ Марица-изток “, който да регистрира всички прерогативи на района – дипломиран личен състав, обичаи в индустриалното произвеждане, инфраструктура, стратегическо местонахождение и други, – това е една от главните задания в работата на екипа на Министерството на енергетиката, стана ясно по време на полемиката. Инвеститорите търсят инфраструктура, която да им разреши бързо да разпрострат производството си, и в този смисъл капацитетът на района следва да се употребява пълноценно, бе посочено на срещата. 

По отношение на водените с Европейската комисия диалози за предоговаряне на уговорките на страната, залегнали в Плана за възобновяване и резистентност, заместник-министър Ненов заяви, че тези разисквания са свързани с повишение на упоритостта, обвързвана с нискоемисионни  мощности, които да бъдат въведени в употреба в обозримо бъдеще.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР