С обогатена експозиция посреща посетителите Музеят на мозайките в Девня.

...
С обогатена експозиция посреща посетителите Музеят на мозайките в Девня.
Коментари Харесай

Четири нови експоната обогатиха експозицията на Музея на мозайките в Девня

С обогатена експозиция посреща посетителите Музеят на мозайките в Девня. Учреждението към този момент разполага с макет на античния град Марцианопол, чиито руини лежат под днешния квартал "Река Девня ", с модел на античната вила с неповторимите подови мозайки, върху основите на която е издигнат музеят, с макет на античния амфитеатър и с модел на римска каляска, осведоми репортаж на БНТ2-Варна. Инициативата за обогатяването на музейната експозиция е на кмета Свилен Шитов и на основния проектант на Община Девня Симеон Георгиев. 
Макетът на Марцианопол демонстрира античния град с крепостната стена и разположението на кулите по нея. В центъра му е показано мястото, където се намира античната постройка с мозайките. В североизточния ъгъл на крепостта е ситуиран амфитеатърът. Според информацията, съхранена в музея, това е първият изследван и потвърден древен амфитеатър на територията на България. На него са се провеждали гладиаторски битки пред към 3500 фенове. 

Макетът на античната постройка с мозайките разкрива едни от най-качествените мостри на римското мозаечно изкуство. "Той дава една добра визия по какъв начин е изглеждал този богат, бих споделил, благороден дом от римския град. Къщата е ситуирана на повърхност от към 1400 квадратни метра с огромен вътрешен двор ", описа шефът на Музея на мозайките Иван Сутев. 

Част от стените на макета остават отворени, с цел да се видят неповторимите мозайки, една от които е признакът на Девня - изображението на Горгона-Медуза. Съхранената мозайка е включена в главната експозиция на музея.

"Основната цел на тези макети е всеки един редови клиент да може по-добре да си показа по какъв начин са изглеждали тези обекти. В реалност това усъвършенства качеството на туристическия артикул и покачва интереса към музея ", добави Иван Сутев. 

Осoбено впечатляващ е и моделът на римска каляска, която предвождаше шествието на античния фестивал "Марцианопол - животът в античния град ", който събира в Девня ценителите на античната история и просвета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР