С някакво мазохистично удоволствие се лансират конспиративни теории за заплахи

...
С някакво мазохистично удоволствие се лансират конспиративни теории за заплахи
Коментари Харесай

Русия от брат до враг

С някакво мазохистично наслаждение се стартират тайни теории за закани на териториалната целокупност на страната, които със или без предумисъл крият действителните опасности. Страхът от русифицирането на Черноморието, сходно на страха от ислямизирането на ромските гета, в последна сметка е параноичен. Трудно е да си представим по какъв начин гетата желаят самостоятелност или се афишират за турска територия или пък по какъв начин руснаците, купили парцели в България, се трансформират в хомогенно малцинство с териториални искания.

Лесно е да си представим обаче, че Русия, както към този момент нееднократно се е случвало, има Пета колона у нас, която употребява запаси на Кремъл, с цел да придобие политическа и икономическа власт. Че така нареченото русофилство е игра на усеща, зад която върви остарялата банална договорка – пробутване на съветско въздействие против асимилиране на материални богатства. Петата колона включва обособени обществени лица, цели партии и бизнес кръгове, а визити, като това на прокурора Чайка посочват, че може да се надява и на поддръжка от страната.

С други думи1 опасност за националната сигурност не са съветските ползи сами по себе си, както установи признатият от Министерски съвет отчет, а локални ползи, които разчитат на Големия брат. Готови са да възстановят модела Биг Брадър от руските времена, несъмнено, съгласно променените условия след рухването на Берлинската стена. Защото, както е известно от историята, няма посягане без изменничество.

Дори представителите на Петата колона обаче нямат храброст да настояват, че режимът на Кремъл през днешния ден е либерален. Тактиката е друга – да внушат, че и НАТО, и Европейски Съюз също към този момент не са носители на демократични полезности. И по този начин изборът на геополитически сътрудник да загуби своите рационални учредения и да се повери на славянската душа и Православната религия. Тъкмо тяхната манипулативна приложимост е опасност за националната сигурност.

През седмицата мотив за скандал стана и „ Декамерон ” на Бокачо – по-точно преместването му от програмата за 10-и в тази за 8-и клас. Спорещите се възбудиха от еротичните сюжети в някои от 100-те описа в романа.

Е, абсурдът не беше толкоз гръмък, колкото при отпадането на „ История славянобългарска ” от програмата за 6-и клас, да речем, само че пък е индикативен за неспособността на част от обществото да одобри, че децата към този момент не са същите. Поне две са трендовете, които не му дават право повече да гледа на тях като на домашни любимци – акселерация и глобализация.

Комуникативните технологии, с които децата разполагат още от предучилищна възраст, изискват доста по-рано да се интегрират към културата на възрастните, в това число и в еротичната сфера. Вече отбрана не може да е ограничението на информацията, а единствено навременното ѝ и умело поднасяне.

Заедно с това, с цел да си свърши работата, нашето учебно заведение би трябвало да възпитава жители на свят без граници, където „ свое ” и „ непознато ” не се опълчват, и по-важни за културната еднаквост от творбите на националната литература са тези, които принадлежат на международната.

Изучаването на „ Декамерон ” освен отговоря и на двете трендове, само че и ще даде опция на осмокласниците да усетят разликата сред нашето Възраждане, което слага в центъра българската орис, и западноевропейския Ренесанс, който слага в центъра индивида изобщо. Да схванат, че преди да са българи, роми, турци, православни, мюсюлмани и прочие са хора.

Коментарът на доцент Лозанов е от авторското му предаване " Необичайните обвинени " по телевизия Bulgaria ON AIR.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР