С новите правила за издаване на ТЕЛК се цели средствата

...
С новите правила за издаване на ТЕЛК се цели средствата
Коментари Харесай

Султанка Петрова: Решенията от ТЕЛК ще се получават до 15 дни

С новите правила за издаване на ТЕЛК се цели средствата да бъдат ориентирани точно към хората с увреждания и родителите на деца с увреждания, като се пресекат злоупотребите. Това разгласи зам.-социалният министър Султанка Петрова по.

Концепцията за промяна в системата на освидетелстване планува хората с увреждания да се освидетелстват от 2 комисии. Едната да издава здравната експертиза, а другата, която ще е подчинена на Национален осигурителен институт, ще прави оценка работоспособността на хората.

Възможността да се получава по едно и също време пенсия и заплата насърчава устрема към инвалидна пенсия. В същото време отпущането й не е обвързано с оценка на работоспособността, написа в концепцията.

„Ще се работи по стандартизирани способи, това ще защищити от злоупотреби“, посочи Султанка Петрова.

Решенията на комисиите към Национален осигурителен институт ще важат до 5 години. Ако положението е необратимо, като ампутирани крака – ще са пожизнени.

Документите за здравната експертиза ще важат да една година, в този момент се постановяваше по-често издаване. Това ще спести 50 млн. лева на Здравната каса, посочи зам.-министърът.

Целта е хората до получават решението си в границите на 15 дни до 1 месец, добави тя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР