С нови пет зелени острова“ ще се разшири системата за

...
С нови пет зелени острова“ ще се разшири системата за
Коментари Харесай

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъци чрез обособяване на „зелени острови“

С нови пет „ зелени острова “ ще се разшири системата за разделно събиране на боклуци от семейства в столичния регион „ Надежда “.

Предстои създаване на „ зелени острови “ и в регион „ Овча купел “. Развиваме системата за разделното събиране на боклуци и подобряваме качеството на разделно събраните боклуци, с цел да се усили процентът на боклук, който се рециклира и по този метод да се изпълнят задачите на кръговата стопанска система, които за общината са предпочитани. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на дейностите по уголемение на „ зелените острови “ в пилотния план за разделно събиране на боклуци в регион „ Надежда “ дружно със зам.-кмета по екология Десислава Билева, ръководителя на СОС Георги Георгиев и кмета на региона инж.Димитър Димов.

В регион Надежда през 2017 година бе изпълнен пилотен план с 300 семейства от четири блока, като са построени така наречен „ зелени острови “, в които хората с следен достъп – всеки има личен ключ, изхвърлят разделно събраните в домовете си боклуци – хартия, пластмаса, стъкло и хранителни боклуци в разнообразни контейнери.

Кметът Фандъкова благодари на жителите и на етажните собствености, които вземат участие в сортирането на боклука.

Предвижда се до края на годината в региона да бъдат разкрити още 10 обособени места за изхвърляне на боклуци.

Заместник-кметът по екология на София Десислава Билева уточни, че редом с разкриването на „ зелените острови “ в регион „ Надежда “ другата седмица ще бъде сложено начало на разкриването на пет такива в регион „ Овча купел “. Двете районни администрации сътвориха нужната организация за включване на още 600 семейства в режим на етажна благосъстоятелност, като все още ще бъдат построени 10 „ Зелени острови “.

По думите на зам.-кмета Десислава Билева от тази година също във всички детски градини и учебни заведения в столицата ще бъдат сложени контейнери за разделно събиране. Така посредством образованието и запознаване на децата от детските градини за пътят на отпадъка те са стимулирани и стават образец, „ тъй като знаем, че в случай че децата са осведомени, карат нас възрастните да живеем по-екологично “, добави кметът Йорданка Фандъкова.

Фотограф: Денис Христов
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР