С нов мост над река Марица, обновена централна част, нови

...
С нов мост над река Марица, обновена централна част, нови
Коментари Харесай

Проекти за милиони: Пловдив строи най-дългия мост, нови булеварди и галерии

С нов мост над река Марица, актуализирана централна част, нови булеварди, галерии и други огромни планове, Пловдив интензивно се приготвя за формалното му оповестяване за културна столица на Европа следващата година.

Градът ще разполага с рекордните 370 млн. лв. бюджет за 2018 година, с които да модернизира инфраструктурата си. Възраждат се огромни планове, отлагани с десетилетия поради липса на задоволително финанси, оповестява пред в. " 24 часа " кметът на Пловдив Иван Тотев.

Нов мост над Марица

 Снимка 334248

Сред многочислените нови планове се откроява чисто нов мост над р. Марица на стойност 25 млн. лв.. Със своите 2 км той ще е най-дългият в града, а модерният му дизайн ще го направи и най-красивият. Първата копка се чака още през тази година. " Имаме механически план и до месеци разгласяваме търговете ", съобщи Тотев.

Съоръжението ще е първото сходно от повече от 30 години в града под тепетата. То би трябвало да поеме непрекъснато увеличаващия се трафик, присъщ за пиковите часове в разрастващия се град. Финансирането евентуално ще е посредством дълг, разсрочен за 3-4 година, както и със средства от страната.

Новият мост ще стартира от стадион " Пловдив " с едно кръгово кръстовище и развръзки, ще минава над реката, по-късно продължава над бул. " Марица-север " и с пътни връзки ще излиза на бул. " България ".

Разширяване на старите и градеж на нови булеварди

 Главните булеварди ще бъдат разширени, строят се и нови
Източник:

Главните булеварди ще бъдат разширени, строят се и нови

Строи се чисто нов бул., който ще свърже " Брезовско шосе " с моста на Адата. Дължината му е 1.8 км, с 6 ленти, тротоари и велоалеи. Първата копка беше през 2017 година Предстои да бъде завършен последният сектор от 600 м.

Голямоконарско шосе - тесният път, който свързва Пловдив с автомагистрала " Тракия ", също ще бъде уголемен, като концепцията е да се трансформира в 6-лентов, с 2 платна.

Първият стадий е от кръстовището с бул. " Дунав " до табелата на Пловдив. Отсечката е 2 км и ще коства сред 10 и 12 млн. лв.. За старт на строителството тази година общината е отделила 1 милион лв..

Ще бъде издигната шумоизолираща стена, с цел да се обезпечи комфорт и сигурност за жителите на Шекер махала, откъдето минава трасето. Общината ще предложи на страната да финансира плана.

Започнатите 4 обекта с 30-милионния заем от Европейската банка за възобновяване и развиване ще бъдат приключени през тази година. Това са " Коматевско шосе ", бул. " Руски ", " Шести септември " и новият бул. " Северен ". Откриването на последния ще е през тази година.

Нова централна част

 Центърът на града ще бъде изцяло освежен
Източник:

Центърът на града ще бъде изцяло освежен

През идващите 6 месеца би трябвало да бъде подготвен и централният площад на Пловдив, който е емблема на града. Той ще бъде освежен изцяло, което ще коства 12 млн. лв.. Строителството му се забави поради археологическите находки. " Това е доста огромен обект и комплициран за осъществяване ", признава Тотев.

Пловдивският площад е необикновен, той е комбинация от пешеходна зона, каре и улици. Лежи върху антични богати находки. " Заобикалящите го здания не дават чувство за площад, той е по-скоро културно-историческо пространство. Започваме строителството. През 2019 година ще имаме нов площад ", дава обещание кметът.

Ще бъде издигната напълно нова градска изложба за 4.2 млн. лв. и още 2 други за над 2 млн. лв.. Бившето кино " Космос ", което от дълги години е изоставено, ще се трансформира в Дом за музика, литература и просвета.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР